Iza kulisa Sabora SPC: Sukob među pravoslavcima?

Reč o Kosovu i Metohiji, sukobu Moskve i Carigrada, tužbi u Kanadi, i Artemiju u Nemačkoj

foto:Youtube/printscreen
534

Posle molitvenog priziva Svetog duha danas je u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve počelo zasedanje Svetog arhijerejskog sabora, najviše crkvene zakonodavne vlasti. Na dnevnom redu srpskih vladika pod predsedništvom patrijarha Irineja, trebalo bi da se nađu goruće teme poput Kosova i Metohije, te one od značaja za Srbe u bivšim jugoslovenskim republikama, ali i aktuelni položaj Srpske crkve u kontekstu zategnutih odnosa Moskovske i Carigradske patrijaršije, po pitanju priznavanja samostalnosti raskolničkoj ukrajinskoj crkvi.

Pritisci na SPC

Jer, Moskva i Carigrad, koji je dobio podršku od zvaničnog Vašingtona, prethodnih meseci intenzivno lobiraju kod srpskog patrijarha i najuticajnijih vladika da se SPC odredi na koju će stranu. U Beogradu je tim povodom nedavno boravio ministar spoljnih poslova Ruske crkve mitropolit Ilarion Alfejev, dok emisari američkih ambasada na tlu bivše SFRJ, kako se uveliko pronose glasovi unutar SPC, ubeđuju srpske episkope da podrže carigradskog patrijarha Vartolomeja.

Novi problem je sad nastao, tumače teolozi, jer je arhiepiskop carigradski Jov kanonskoj Ruskoj crkvi poručio da joj Konstantinopolj može oduzeti autokefalnost koju je Moskovska patrijaršija dobila u 16. veku od Carigrada, kao majke crkve. Iako je iz Moskve Jovu odgovoreno da će mu «pomoći u lečenju», poruka je otvorila pitanje da li je tu ujedno bilo i Jovovo upozorenje ostalim zakonitim pravoslavnim crkvama da razmisle kojem će se carstvu privoleti: slovenskom ili grčkom pravoslavlju, te da bi u slučaju neposlušnosti Carigradu svima mogla biti oduzeta autokefalija, a data raskolnicima pomesnih pravoslavnih crkava?

Propala tužba u Kanadi

Kada je reč o unutrašnjim pitanjima, očekuje se da episkop Mitrofan Kodić upozna crkvenu skupštinu da je u Ontariju propala tužba njegove Eparhije kanadske protiv bivšeg episkopa Georgija Đokića.

Vladika Georgije je prinudno penzionisan 2015. godine nakon izveštaja sinodske Komisije SPC o finansijskom poslovanju Eparhije kanadske. Protiv Đokića je potom sudu u Kanadi podneta i tužba za proneveru, navodno milion dolara od prodaje sveća crkvama u svojoj tadašnjoj eparhiji.

Međutim, kako je saopštilo Bratstvo pravoslavnih Srba iz Kanade, Kancelarija javnog tužioca objavila je 12. septembra 2018. godine, u Sudu provincije Ontario, da se povlači optužba za proneveru miliona dolara protiv Vladike Georgija. Javni tužilac je rekao da neće nastaviti postupak, jer nema osnove za krivično gonjenje, te da vladika Georigije nije prekršio ni jedan zakon provincije Ontario i države Kanade, dok je bio na tronu Kanadske Eparhije.

Propao je i pokušaj SPC da se Đokić izbaci iz kuće u Miltonu, u kojoj provodi penzionerske dane. Jer, i po tom pitanju, nije prekršen ni jedan kanadski zakon. Kuću su svojevremeno kupili srpski vernici- uglavnom dobrostojeći prijatelji vladike Georgija za njegove potrebe, s tim da on u njoj ima pravo doživotnog stanovanja, a kada premine kuća će ući u imovinski sastav srpskog manastira u Miltonu, jer je u njegovoj neposrednoj blizini. Zbog poreskih olakšica, uknjižena je na vladiku Georgija uz uslov da on ne može da je otuđi.

Grigorije izveštava o Artemiju

Takođe, ni malo lak zadatk neće imati, episkop frankfurtski i sve Nemačke Grigorije Durić jer se od njega očekuje da iznese stav i eventualno plan aktivnosti, a u vezi otvaranja katakombe, odnosno bogomolje, raščinjenog i ekskomuniciranog vladike Artemija Radosavljevića, na tlu Nemačke.

Interesntno je da je na kanonskoj teritoriji vladike Grigorija, a na molbu grupe Srba u Nemačkoj, Eparhija raško-prizrenska u egzilu koju ne priznaje SPC, a predvodi je bivši vladika Artemije (Marko) Radosavljević, 17. juna otvorila svoju parohijsku crkvu ili gledano iz ugla SPC, katakombnu bogomolju, posvećenu Pokrovu Presvete Bogorodice, u Frankfurtu.

A pre mesec dana, 14. oktobra na ovaj verski praznik obeležena je i prva hramovna slava na kojoj je liturgiju predvodio lično raščinjeni vladika Artemije uz sasluženje svog horepiskopa Maksima i još nekoliko svojih monaha.

Eparhija u egzilu sve veća u dijaspori

Da Radosavljević nije gurnuo «prst u oko» samo Duriću govori i podatak da Eparhija raško-prizrenska u egzilu ima više od 30 aktivnih katakombi na kanonskim teritorijama ostalih srpskih episkopa, u Srbiji uključujući i Kosovo i Metohiju, te u Republici Srpskoj, evropskoj i prekomorskoj dijaspori. Čak i na istoku Evrope.

Tako je, na primer, Artemijev manastir Svetih srpskih prosvetitelja aktivan je u Kolumbusu (SAD), kao i manastir Svih srpskih svetitelja u Austriji (Grinbah). Aktivna je i parohijska katakombna crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Torontu, ali i katakombe Prepodobnog Maksima Ispovednika u Dnjepropetrovsku (Ukrajina) i u Rusiji gde deluje katakomba posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice, u Katjasku.

Problem bogoslovija
S obzirom na to da SPC ima veliki problem sa nepriznatim diplomama svršenih učenika njenih bogoslovija, kao i sa svršenim studentima freskopisa koji ne mogu da diplomiraju jer škola nema akreditaciju, na ovom arhijerejskom Saboru trebalo bi da se definitivno reši status obrazovnih ustanova SPC, pre svega srednjoškolskih i njihovom uključivanju u obrazovni sistem Srbije. Reč je u bogoslovijama SPC kako u Srbiji i okruženju tako i dijaspori, poput bogoslovije i Bogoslovskog fakulteta u Čikagu i Foči.

R. LONČAR

* Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More