Đurić traži hitnu reakciju međunarodne zajednice na najnoviju odluku Prištine

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIC
379

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je večeras da Srbija zahteva momentalnu i odlučnu reakciju međunarodne zajednice na odluku prištinske vlade da poveća porez na uvoz robe iz Srbije i BiH za 10 odsto.

„Odgovornost da se ovo ekonomsko i pravno nasilje zaustavi je na međunarodnoj zajednici“, rekao je Đurić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Đurić je kazao da je Priština tom odlukom blokirala i onemogućila nastavak dijaloga u Briselu do onog momenta dok ne povuče tu „protivpravnu i štetočinsku“ odluku, koja je politički motivisana i protivna svim sporazumima.

„Trgovinski ratovi, koje pokreće Priština stanuju samo u bolesnim glavama koje misle da mogu da urade nešto, a nanose štetu i srpskom i albanskom narodu. Niko ne može zaustaviti ni protok robe, ni protok kapitala“, kazao je Djurić i dodao da se mora zaustaviti pravno i ekonomsko nasilje, te da je nužno da Priština povuče tu odluku.

Djurić je kazao da će Srbija zaštititi interese Srba, navodeći da je trgovinski rat Beograda i Prištine direktan sukob sa normalnošću.

Đurić je kazao da je tokom dana o svemu tome razgovarao sa predsednikom i premijerkom Srbije, Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić, kao i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem.

Prema rečima Djurića, odluka prištinske vlade je „pokazatelj velike nervoze nekih u Prištini“ jer im se „očigledno topi velikodržavni projekat“.

„Vlada Srbije preduzima sve mere prema CEFTI, Evropskoj komisiji, kako bi ih obavestila o ponašanju Prištine“, kazao je Djurić i dodao da o tom koraku prištinske vlade nisu bili obavešteni predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji.

Ocenio je da je ta štetočinska odluka prištinske vlade „suprotna svemu i sračunata sa izazivanjem dodatne destabilizacije regiona i nema nikakve veze sa ekonomskim odnosima Srba i Albanaca“.

„Nema govora o tome da se može razgovarati sa ljudima koji deluju protiv sopstvenog naroda i budućnosti“, rekao je Đurić.

Kako je preneo Kossev, Vlada Kosova usvojila je danas odluku kojom se povećava porez na uvoz robe iz Srbije i BiH za 10 odsto.

Po navodima portala, kao obrazloženje za usvajanje te odluke navodi se zaštita domaćeg tržišta ali i to da ta mera predstavlja „najbolji odgovor na destruktivno ponašanje Srbije“.

Evropska unija je zatražila od kosovskih vlasti da hitno objasne svoju odluku o povećanju taksi od 10 procenata na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine i očekuje da Priština te mere opozove.

Povodom odluke prištinskih vlasti da za 10 odsto podigne porez na uvoz robe iz Srbije, Privredna komora Srbije (PKS) uputiće sutra protestno pismo Evropskoj komisiji i Sekretarijatu CEFTA.

 

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More