Britanski parlamentarci optužili Fejsbuk da namerno krši zakon o privatnosti

FOTO: Pixabay
186

LONDON – Britanski parlamentarci objavili su u ponedeljak oštar izveštaj u kojem se Fejsbuk optužuje za namerno kršenje zakona o privatnosti i zaštiti konkurencije u Velikoj Britaniji, i u kojem se poziva na veću kontrolu nad kompanijama koje se bave društvenim mrežama.

Izveštaj o lažnim vestima i dezinformacijama na društvenim mrežama usledio je nakon 18-mesečne istrage, javlja agencija AP.

Parlamentarni odbor koji je pripremio izveštaj navodi da bi sajtovi društvenih mreža trebalo da primenjuju obavezan etički kodeks, koji nadgleda nezavisni regulator radi bolje kontrole štetnog ili nezakonitog sadržaja.

U izveštaju je posebno prozvan Fejsbuk, za koji se navodi da je struktura njegovog sajta dizajnirana tako da “prikriva upoznatost i odgovornost za određene odluke”.

“Očigledno je da je Fejsbuk namerno i svesno kršio kako zakon o privatnosti podataka, tako i antikonkurencijski zakon”, piše u izveštaju, u kojem se direktor Mark Zakerberg, takođe, optužuje da je pokazao prezir prema parlamentu Velike Britanije tako što je odbio brojne pozive da se pojavi pred Odborom za medije.

Agencija Rojters javlja da se povodom britanskog izveštaja danas oglasio i Fejsbuk porukom da je “otvoren za sve propise koji imaju smisla”.

“Mi smo otvoreni za smislene propise i podržavamo preporuku odbora za reformu izbornog zakona”, naveo je Karim Palant, Fesbukov menadžer politiku javnosti.

On je dodao da Fejsbuk nije “ista kompanija” kakva je bila pre godinu dana i da je već napravio značajne promene u svojim procedurama.

Fejsbuk se prošle godine suočio s ogromnim skandalom zbog zloupotrebe privatnosti, kada je dozvolio da “Kembridž Analitika”, sada već ugašene britanska kompanija za prikupljanje podataka koja je 2016. radila predsedničku za kampanju za Donalda Trampa, pristupi privatnim informacijama 87 miliona korisnika te mreže.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More