Od sutra će se ovi podaci građana ažurirati elektronski

FOTO: PIxabay
418

BEOGRAD – Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave omogućiće od sutra elektronsko povezivanje Matične knjige umrlih i Jedinstvenog biračkog spiska.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da je cilj dostizanje najvišeg stepena ažurnosti, regularnosti i tačnosti podataka u Jedinstvenom biračkom spisku.

„Na dnevnom nivou referenti koji ažuriraju Jedinstveni birački spisak dobijaće informaciju koja lica su tog dana upisana u Matičnu knjigu umrlih i odmah po službenoj dužnosti donositi rešenja o brisanju tih lica iz Jedistvenog biračkog spiska“, rekao je ministar.

Osnov za povezivanje ovih službenih evidencija su prethodne aktivnosti Ministarstva na donošenju Zakona o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama, kao i Uputstva o izmenama i dopunama Uputstva za sprovođenje zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Uskoro će sa Jedinstvenim biračkim spiskom elektronski biti povezana i Matična knjiga venčanih, što će u praksi značiti da, ako dođe do promene prezimena činom venčanja ili razvoda, isti podatak će automatski biti ažuriran i u Jedinstvenom biračkom spisku, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More