Beograd: Na međunarodnom sajmu nameštaja izlagači iz 45 zemalja

Foto/Tanjug/Rade Prelić
446

BEOGRAD – Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije, 56. po redu, otvoren je na Beogradskom sajmu i trajaće do 11. novembra, a ove godine svoje proizvode predstaviće više od 500 domaćih i stranih izlagača iz 45 zemalja.

Sajam je otvorio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić koji je istakao da uprkos ranijim najavama o propasti naše drvne industrije, ta industrija beleži rast proizvodnje od devet odsto, prodaju nameštaja na domaćem tržištu za 14 odsto i porast izvoza za 16 odsto prošle godine, koji je, kaže, dostigao 418 miliona evra.

“To nije i konačno i nije puni kapacitet naše drvne industirije. Mislimo da postoji prostor za dalje povećanje, za dalje unapređenje, jer će ovo biti jedna od industrija koja može da pomogne i rastu BDP-a i smanjenju nezaposlenost u zemlji i posebno rastu našeg izvoza”, istakao je Ljajić.

Kaže da je utisak da Sajam nameštaja iz godine u godinu napreduje, od dizajniranja štandova, čitave organizacije do broja učesnika.

“Mislim da naša industrija nameštaja to i zaslužuje, jer uprkos nekim katastrofičnim najavama o propasti naše drvne industrije, ona je pokazala ne samo fleksibilnost, već i svu svoju moć i potencijale za opstanak i dalji razvoj”, rekao je Ljajić.

Ukazao je da su pred srpskom drvnom industrijom dva ključna problema, a jedan od njih je što sve veći broj proizvođača izvozi trupce i rezanu građu, a onda domaći proizvođači nameštaja tu rezanu građu uvoze po znatno većim cenama.

“Samo prošle godine je izvoz trupaca i rezane građe dostigao rekordnih 94 miliona evra, a kada bi se taj iznos upola smanjio i ti poluproizvodi koristili za proizvodnju nameštaja naš izvoz bi porastao za 150 do 200 miliona evra”, istakao je Ljajić.

Drugi problem sa kojim se suočava ne samo domaća drvna industrija, već i drvna industrija globalno je nedostatak adekvatne radne snage i što je sve teže naći radnika koji želi da radi u toj industriji.

Kaže da država i proizvođači treba da sarađuju kako bi se suočili sa ta dva ključna problema.

“Verujem da će ovih 500 izlagača imati prilike da pokažu sav raskoš i svoje kreativnosti i verujem da će poseta biti rekordna”, rekao je Ljajić.

Uporedo sa Međunarodnim sajmom nameštaja održava se i Međunarodni sajam mašina i alata iz oblasti drvne industrije u hali 5 i koji će trajati dan kraće, do 10. novembra.

Neke od zemlja iz kojih učesnici dolaze su Italija, Nemačka, Švajcarska, Austrija, Švedska, Turska, Češka, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Slovenija…

Organizatori očekuju da će ove godine sajam posetiti oko 85.000 posetilaca.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More