Kosovskom zastavom Francuska iskazuje poštovanje svim žrtvama rata

Foto/Printscreen/You Tube
377

NOVI SAD – Francuski ambasador u Srbiji Frederik Mondoloni izjavio je da Francuska dobro razume da je slučaj “zastave Kosova” u pariskom Notr Damu težak za Srbiju, ali da je namera njegove zemlje da se iskaže poštovanje žrtvama rata na svim stranama u Evropi, kako pobednicima, tako i poraženima.

Mondoloni je gostujući na RTV rekao da 11. novembra u Parizu smisao nije u pobedi saveznika, koja je proslavljana velikom vojnom paradom uz učešće i srpske vojske u prvim redovima, već u sećanju na žrtve rata i na mir, što je i bio razlog da predsednik Makron pozove i poražene u Prvom svetskom ratu, “neke zemlje koje nisu ni postojale”, navodeći Kazahstan, Uzbekistan, Irsku i Kosovo.

“Ovaj događaj sa zastavom Kosova ne sme da baci senku na naše slavne dane iz 1918. godine, na izuzetno blisko savezništvo i na doba ”bratstva u oružju””, poručio je Mondoloni.

On je naveo da je dužnost sećati se gde je bila Srbija, koja se branila, što, dodaje, ne treba relativizovati, i podsetio na srpske žrtve u ratu, na činjenicu da je Srbija izgubila 28 odsto stanovništva, a tri četvrtine vojnika.

“Niko ne dovodi u pitanje ključnu ulogu Srbije u Prvom svetskom ratu, posebno ne Francuska. To je stvarnost i to su činjenice. Srbija je bila centralni akter Istočnog fronta”, naveo je Mondoloni.

Kao jedan od simbola velike zajedničke pobede i prijateljstva Francuske i Srbije, Mondoloni je pomenuo obnovljeni spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, koji će otvoriti francuski predsednik Makron u decembru prilikom posete Srbiji.

Kako je rekao, taj je spomenik jedinstven u svetu.

“Nigde u svetu nema ovakvih spomenika. Imate spomenike ličnostima, ali čitavoj jednoj zemlji, to ne postoji”, naveo je Mondoloni.

Na temu odnosa Beograda i Prištine, Mondoloni očekuje da će mogući razgovori predsednika Srbije i Kosova, Vučića i Tačija u Parizu 11. novembra biti prilika “koja može da posluži napretku”.

“Mi nemamo crvenih linija, Beograd i Priština treba da dođu do globalnog rešenja, koje će biti trajno i doprineti stabilnosti regiona. Za nas nema crvenih linija niti blanko čekova, mi se ne suprotstavljamo rešenju, a principijelno ni razgraničenju”, objasnio je Mondoloni.

Potreban je dogovor koji će konačno da reši ovo pitanje i Francuska neće da deli lekcije, rekao je ambasador.

“Što pre to bolje, i nama je trebalo puno vremena da se pomirimo sa Nemcima, a da ne kažem sa Englezima”, zaključio je Mondoloni.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More