Sedmi samit “Makedonija 2025” otvara svoja vrata

Foto/Printscreen/You Tube
386

SKOPLJE – Sedmi samit “Makedonija 2025”, regionalna platforma za razmenu znanja o najnovijim svetskim trendovima u poslovanju, tehnološke inovacije, investicije i odgovorno liderstvo, biće održan u Skoplju.

Ovogodišnji samit “Makedonija 2025” okupiće više od 350 učesnika iz dvadesetak zemalja, kao i 30 medijskih predstavnika iz Makedonije i regiona.

Učesnici su diplomate, privrednici, direktori, akademici i poslovni stručnjaci iz dijaspore, zvaničnici i predstavnici međunarodnih organizacija i banaka.

Potvrđeno je učešće više od 60 govornika, mislilaca, vizionara i stručnjaka o temama relevantnima za globalnu ekonomiju, ali i za region.

Na samitu će govoriti eksperti koji će publici preneti svoja stručna znanja iz mnogih oblasti, a razmotriće i najveće izazove globalne ekonomije, kao i lokalnih ekonomija poput trgovinskih ratova, masovne migracije i nedostatka stručne radne snage.

Učesnici će uporediti i strategije za privlačenje direktnih stranih ulaganja, a jedna od tema biće i uspešne makedonske kompanije koje stiču međunarodno priznanje, najavili su organizatori samita.

Pošto je Makedonija jedina zemlja u regionu koja je legalizovala uzgajanje kanabisa, biće predstavljena i jedna od prvih investicija u tom sektoru.

Svetski poznati govornici preneće svoja znanja iz oblasti digitalne transformacije u biznisu, razvoja inovacija i tehnologija, primene naprednih tehnologija u zdravstvu, razvoja veštačke inteligencije i zelene industrije kao generatora rasta.

Neke od glavnih tema sedmog samita “Makedonija 2025″ biće: ”Digitalna transformacija kao mogućnost biznisa”, ”Izgradnja inovacija i tehnoloških centara”, ”Najsavremenije tehnologije primenjene u zdravstvu”, ”Fin Tec h (financial tećnologies) i veštacka inteligencija” i ”Zelena industrija kao generator rasta”.

Jedan od učesnika biće i istaknuti profesor Kevin Murnan koji predaje na svetski poznatoj biznis školi Kellogg Sc hool of Management a koji će predstaviti vodeće prakse u rukovođenju.

Među temama biće i najnovija istraživanja o nutricionizmu i rešavanju stresa radi bolje efikasnosti.

Ove godine će povodom 10. godišnjice biti organizovan i specijalni Gala događaj, 8. novembra, koji će okupiti istaknute pojedince i aktiviste dokazane u sferi humanitarizma i filantropije kao što su Ana Divac, suosnivač Fondacije Vlade i Ana Divac, i Katarina Konstantinides.

Dr Antoni Kim iz Fondacije Heritage predstaviće kljucne pokretače velikog ekonomskog uspeha predsednika SAD Donalda Trampa, uključujući i poresku reformu koja je stvorila značajan pomak u tokovima novca.

Vodeći stručnjaci, iz Ekonomista, kompanije McKinsey, Evropske investicione banke i drugi, analiziraće uticaj trgovinskih ratova, masovnih migracija i nedostatka kvalifikovane radne snage na region, a posebno na ”male” ekonomije.

Samit “Makedonija2025” orgnanizuje globalna neprofitna organizacija koja je fokusirana na osnaživanje poslovne dijaspore za povezivanje sa domovinom.

Među govornicima na samitu su najistaknutija imena poput: Murnana sa Kelog škole za menadžment i osnivača Behtrics iz SAD, potpredsednik vlade i ministar zdravlja Libana Ghašan Hasbani, menadžer za istraživanja i urednik indeksa ekonomskih sloboda u fondaciji Heritedž SAD Antoni B. Kim, osnivač i generalni direktor “UniversalDoctor” iz Šavajcarske Jordi Serano Pons, zatim osnivač i direktor u Kaiama – Centru za održivi dizajn u Izraelu Iair Engel i drugi.

Samit će sutra neformalno početi takmičenjem biznis ideja za srednjoškolce i start-ap preduzeća, a učesnici će se poslednjeg dana, 10. novembra, popeti na obližnju planinu Vodno pod motom “Climb with Leaders”.

Medijski partner Samita za region je novinska agencija Tanjug.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More