Crvene i plave boje Beča u Beogradu

© Beta/Nenad Petrović
444

Beč je ponovo u Beogradu, a trodnevna manifestacija “Dani Beča” počela je juče modnom revijom dizajnerke Zabine Karner (Sabine Karner) u “Dorćol placu” u saradnji sa Modnom školom Grada Beča. Mlada kreatorka je nekadašnja apsolventkinja modne škole “Hecendorf”, a u prestonicu Srbije je donela najnoviju kolekciju sa “Bečke nedelje mode”.

Modna revija Zabine Karner – Dani Beča u Beogradu © Beta/Nenad Petrović

Modna škola Grada Beča u dvorcu “Hecendorf” je u vlasništvu Grada, a od 1947. godine nudi ekskluzivno obrazovanje u oblasti mode i dizajna koji idu u korak s vremenom i to u neobičnom istorijskom zdanju. Kako kažu, posebna pažnja se posvećuje individualnosti, praktičnoj nastavi i prisustvu na međunarodnoj sceni, a kako je Zabine Karner objasnila Beograđanima

Dani Beča u Beogradu © Beta/Nenad Petrović

“tamo kreiraju modnu magiju”.

Zvanice su uživale u u svečanim haljinama koje je kreatorka izabrala da predstavi beogradskoj publici, a kako je pojasnila, u centru njenih kreacija je žena, jaka i ženstvena.

-U Beču imamo mnogo balova, gala večeri, pa mislim da su večernje haljine najbolji izbor za predstavljanje Beča – kazala je ona. Karner je prvi put u prestonici Srbije, a stari deo grada je, kaže, jako podseća na Beč.

Prvi put u Beogradu je i za odbornika u Pokrajinskoj i Gradskoj skupštini Beča Kristijana Dojča koji ističe da se oba grada suočavaju istim pitanjima, poput svećeg broja stanovnika, podvlačeći da je Beč jedinstven po modelu socijalne gradnje, te da veliki broj građana živi u finansijski dotiranim stanovima od strane Grada.

Kristijan Dojč i Miloš Bogunović – Dani Beča u Beogradu © Beta/Nenad Petrović

Šef predstavništva Grada Beča u Beogradu Miloš Bogunović dodao je da “Dani Beča” imaju za cilj povezivanje gradova, razmenu mišljenja i iskustava predstavnika gradova i stručnjaka na različite aktuelne teme.

Bogunović je podsetio da je Beč je proglašen gradom sa najboljim kvalitetom živeljenja na svetu, osvrćući se na istraživanje koje je u martu 2018. godine sprovela međunarodna konsultantska kuća “Mercer”, gde je Beč 9. put zaredom proglašen za grad sa najboljim kvalitetom života na svetu.

Centralna manifestacije “Dana Beča” je konferencija “Beograd i Beč – razvoj gradova kroz dijalog” koja se održava u Jugoslovenskoj kinoteci danas i sutra, a gde upravo eksperti oba  grada razgovaraju o  upravljanju otpadom, o javnom saobraćaju, digitalizaciji gradske uprave, brizi o starijim sugradjanima, o socijalnom stanovanju, otpadnim vodama, mobilnosti, kao i o infrastrukturnim projektima.

J. L. PETKOVIĆ

 

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More