Turisti će lakše obilaziti Beograd uz nove infopanele

Foto/Tanjug/Rade Prelić
347

BEOGRAD – Na štandu Turističke organizacije Beograda (TOB) u okviru 41. Međunarodog sajma turizma danas je predstavljen novi infopanel, a zamenik gradonačelnika Beograda Gorna Vesić kaže da će tokom ove godine biti postavljeno 10 takvih panela u gradu koji će omogućiti turistima da dobiju sve potrebne informacije o gradu.

On je novinarima na Beogradskom sajmu nakon prezentacije infopanela rekao da će prva četiri biti postavljena u narednih nekoliko dana na železničkoj stanici Prokop, na beogradskom aerodromu, u Knez Mihailovoj ulici i na Cvetnom trgu, gde će biti i nova poslovnica TOB-a u kojoj će strani turisti moći da dobiju sve potrebne informacije.

„Sve infomacije se nalaze na panelu, o smeštaju, o značajnim mestima koje turisti mogu da vide, o načinu na koji mogu da vide Beograd bilo brodom, autobusom ili pešice, sve ono što jedan strani turista može da očekuje u Beogradu, sve korisne informacije koje su potrebne nalaze se na panelima“, rekao je Vesić.

Paneli sadrže informacije na četiri jezika – srpskom, engelskom, kineskom i ruskom, a Vesić kaže da se na taj način izlazi u susret onim turistima koji najviše dolaze u Beogardu.

„Kako se turizam razvija u Beogradu i Srbiji, tako je Sajam turizma sve bolji i bolji. Imamo sve više posetilaca i sve više izlagača. Oko 65.000 noćanje u Beogradu ugovori se na sajmu“, rekao je Vesić.

Naglasio je da je turizam najbrže rastuća privredna grana u Beogradu, koji je prošle godine zabeležio skoro 2,5 miliona noćenja turista i zaradio 800 miliona evra.

„To nije samo zarada za budžet grada, to je zarada koju ostvaruju hoteli, restorani, šoping molovi. Kompletna privreda Beograda zarađuje oko 800 miliona evra od turizma godišnje“, rekao je zamenik gradonačelnika.

On je rekao i da je broj stranih turista u 2018. u odnosu na 2017. povećan za skoro 17 odsto, te istakao da Grad mora da nastavi da ulaže u turizam kako bi više zarađivao i kako bi se dalje razvijao.

„Zbog toga ćemo u narednim godinama nastaviti da poboljšavamo turističku ponudu. To znači više hotela, završetak ove godine procesa koncesije za Centar “Sava“ kako bi bio rekonstruisan. To će znatno povećati kapacitete kongresnog turizma“, rekao je Vesić.

Dodao je da će završetak rekonstrukcije Centra „Sava“ omogućiti i izgradnju još tri do četiri velika hotela, čija izgradnja će početi već ove godine, kao i da je „Beograd na vodi“ najavio izgradnju „W hotela“, hotela koji imaju samo najveći gradovi u svetu.

Zamenik gradonačelnika kaže i da je za 30 odsto više turista u Beogradu u odnosu na zvanične podatke budući da oni nisu prijavljeni, te naveo da u Beogradu još nije rešena registracija apartmana i svih hostela, a da veliki broj turista iz bivše Jugoslavije ima rođake i prijatelje u Beogradu kod kojih odseda.

„Beograd je grad koji je okrenut ka turizmu. Srbija sve više živi od turizma i ponosni smo na to što Beograd ima sve bolji imidž, što dolazi više investitora u Beograd i o Beogradu se u Evropi i svetu priča na lep način“, rekao je Vesić.

V. d. direktora Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović rekao je novinarima da se TOB predstavlja na mnogim sajamskim manifestacijama u svetu, i da je nedavno TOB dobio nagradu za najorganizovaniji štand na sajmu turizma u Istanbulu, trećem sajmu turizma po veličini na svetu.

Kaže i da je nedavno TOB nastupio na sajmu turizma u Tel Avivu i da je Beograd među 15 najtraženih destinacija ili najomiljenih destinacija za izraelske goste.

„Beograd i dalje svake godine ima dvocifren rast broja turista, ali, podsetiću, dvocifren rast 2014. nije isto što i dvocifren rast 2018. godine, jer su brojevi u odnosu na 2014. znatno veći“, rekao je Popović.

Izvor Infobrif, Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More