Umetnici se odužili kralju Petru Prvom

FOTO:TANJUG / SJAROSLAV PAP
397

NOVI SAD – Grupa Novosađana iz udruženja „Bute Dobri“ uradila je mural posvećen kralju Petru Prvom Karađorđeviću, jedan od najvećih murala u Srbiji.

„Kralj Petar Prvi ima bulevar, a uskoro i spomenik u Novom Sadu, a na ovaj način smo i mi želeli da damo doprinos obeležavanju 100. godišnjice od oslobođenja Srbije u Prvom svetskom ratu“, rekao je za Tanjug Dane Basta iz Udruženja „Bute dobri“.

Najveći mural u Srbiji FOTO: TANJUG / SJAROSLAV PAP

Mural se nalazi u novosadskom naselju Blok, na Bulevaru Kralja Petra I, a u neposrednoj blizini su dve srednje škole, pa će, kako je Basta napomenuo, „đacima skrenuti pažnju na ovako značajnu istorijsku ličnost“.

On je je naveo da se najveći mural u Novom Sadu i jedan od najvećih u Srbiji prostire na oko 150 kvadratnih metara i dodao da im cilj nije bio da se takmiče i postavljaju rekorde u veličini.

„Mural je sedam dana oslikavala grupa nezavisnih umetnika koji su želeli da ostanu anonimni. Imali smo problema s vetrom, ali nas je vreme ipak ispoštovalo. Sve je finansirano donacijama prijatelja“, napomenuo je Basta.

On nije želeo da najavljuju dalje planove grupe, osim da imaju ideje i da žele da ih ljudi prepoznaju po društveno-korisnim aktivnostima u interesu Novog Sada.

Udruženje čine mladići od 16 do 18 godina, pre svega iz novosadskog Bloka, kao i nekoliko starijih prijatelja koji već imaju iskustvo u društveno angažovanom radu.

Udruženje za mlade „Bute Dobri“ zvanično je osnovano u februaru ove godine, ali kao neformalna grupa građana funkcioniše već nekoliko godina.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More