Ako se usvoje nova pravila u EU, vožnja automobila više neće biti ista

FOTO: Pixabay
329

Nadležni odbor Evropskog parlamenta dao je prošlog četvrtka zeleno svetlo za nove obavezne sigurnosne standarde koji bi se primenjivali na svim novim vozilima unutar Evropske unije, prenosi „Index.hr“.

Članovi Odbora za nutrašnje tržište i zaštitu potrošača izglasali su nove standarde koje je predložila Evropska komisija u martu prošle godine. Mere uključuju nova pravila za crash testove, obaveznu ugradnju sistema za pomoć vozačima uključujući automatsko kočenje u slučaju nužde (AEB) s detekcijom pešaka i biciklista, inteligentni sistem asistencije za prekoračenje brzine (ISA) kao i sistem zadržavanja vozila u traci, ali i nove standarde za bolju vidljivost kamiona i autobusa.

Nova pravila uključuju i ugradnju svojevrsne crne kutije u vozila koja bi beležila ključne informacije o kretanju vozila u trenucima pre nesreće.

Nova pravila bi se mogla primenjivati na nova vozila od 2022. godine.

Direktor Evropskog veća za sigurnost prometa Antonio Avenoso pozdravio je donošenje nove regulative.

„Legislativa predstavlja veliki korak napred kada je reč o sigurnosti na putevima u Evropi i mogla bi spasiti 25 hiljada života u sledećih 15 godina nakon primene. Zato je jako važno da se konačni dogovor između Parlamenta, država članica i Komisije postigne što pre“, rekao je Avenoso.

Najzanimljiviji deo nove regulative je uvođenje obaveznih limitera brzine, koji će prepoznavati prebrzu vožnju.

Reč je o sistemu ISA koji prepoznaje i upozorava kod prekoračenja brzine. Takav sistem, osim upozorenja vozaču, može automatski sam smanjiti brzinu.

Limiteri bi koristili podatke s GPS i kamere za prepoznavanje znakova kako bi otkrili koliko je ograničenje na delu puta kojim se automobil kreće. Snaga motora prema tome bi se mogla ograničiti na propisanu brzinu, pa bi takav uređaj na primer na auto-putu A1 mogao automatski smanjivati brzinu na propisanih 130 kilometara na sat.

Konačnu odluku moraju donetri Evropski parlament, Evropska komisija i zemlje članice.

Izvor Index.hr
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More