Pozorište koje je pomerilo granice umetnosti u SFRJ, obeležava svoj jubilej (VIDEO)

Foto/Printscreen/You Tube
442

BEOGRAD – Na današnji dan pre 30 godina otvoren je Bitef teatar, na inicijativu čuvene Mire Trailović.

“Nestašni i uporni pozorišni duh, kada se davne 1947. sa probama Bojana Stupice uselio u ove odaje, nikada više nije iz njega izlazio. Prošle su decenije i taj duh se sa današnjim danom definitivno ovde nastanjuje kao domaćin. Vidite i sami kako je ovo pozorište lepo i neuobičajeno i slutite mogućnosti koje pruža i događaje koji će se ovde odigravati”, rekla je pre tri decenije Mira Trailović na otvaranju Bitef teatra.

Zgrada pored beogradske Bajlonijeva pijace, u kojoj se nalazi pozorište, bila je namenjena da služi vernicima evangelističke veroispovesti, ali nije osveštana jer je ratni vihor izmenio njenu sudbinu.

“Vernici će nam oprostiti zbog naših plemenitih namera. Ova crkva postaje hram pozorišnih muza uvek bliskih ljudskoj veri u dobro i plemenito. Bogovi umetnosti davno su nam saučesnici u našim pozorišnim ljubavima”, kazala je Mira Trailović 3. marta 1989. Nažalost, samo nekoliko meseci kasnije, 7. avgusta iste godine, Trailovićeva je preminula ne dočekavši da vidi repertoar svog pozorišta.

U njenu čast i povodm tridesetogodišnjeg jubileja, večeras će na sceni Bitef teatra biti izvedena predstava “M.I.R.A” u režiji Andraša Urbana.

Na istorijat Bitef teatra podsetiće i multimedijalni događaj “I dalje u zaveri”, koji će 11. i 12. marta trajati bez prekida 30 sati, i to će biti “izloženi teatar i istovremeno izložba u teatru”.

Svi koji su Bitef teatar stvaralali i u njemu radili, kreirali su prostor ideja, buđenja i novih teatarskih izraza u našoj sredini, naglašava Vesna Bogunović, autorka projekta “I dalje u zaveri”.

Ovo gradsko pozorište, jedno od omiljenih ljubitelja pozorišne umetnosti, nema stalno zaposlen umetnički ansambl, okupilo je oko sebe mnogobrojne stvaraoce i pozorišne trupe.

Baš taj “bitefovski” nekonformizam privlačio je umetnike – istraživače, čiji rad predstavlja iskorak iz tradicionalnih i utvrđenih granica umetničkog izraza i mišljenja, razvijajući tako potpuno novu i drugačiju umetničku scenu u Beogradu i u oblasti pozorišnog stvaralaštva eks – Ju prostora.

Direktor Miloš Latinović ističe da Bitef to i jeste već 30 godina, “stalno u umetničkoj zaveri”, “uvek za korak ispred ili za malo iznad vode”, ne odustajući od temeljnih principa svog osnivača i idejnog tvorca.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More