Večeras štrajk upozorenja, poziv publici da dođe u Narodno pozorište

FOTO: Wikimedia
369

BEOGRAD – Štrajk upozorenja u Narodnom pozorištu zakazan je večeras u 19,45 i trajaće 60 minuta, a Sindikat je o tom protestu obavestio Vladu, Ministarstvo kulture, Upravni odbori i upravnika Dejana Savića, od koga se očekuje ostavka.

Glumac u Narodnom pozorištu u Beogradu Nenad Maričić kaže za RTS da je veliki pritisak svih zaposlenih da se uđe u generalni štrajk, ali da niko ne želi da se to desi.

On je pozvao publiku da večeras u 19.45 dođe u Narodno pozorište i da se u foajeu scene „Raša Plaović“ upozna sa problemima zaposlenih.

Najavljujući štrajk upozorenja, Maričić je rekao da se „pažljivo, korak po korak, ide u susret rešavanju problema“ i pitao da li je neko u državi spreman da sve žrtvuje ostavi nacionalni tetar bez repertoara u jubilarnoj sezoni kad slavi 150. godišnjicu.

Štrajk upozorenja biće, kako je najavljeno, održan u foajeu male scene „Raša Plaović“, a nakon što gledaocima bude objašnjena situacija u kojoj se nalazi NP večerašnja predstva počeče sa 15 minuta zakašnjenja.

Upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić izjavio je ranije da neće podneti ostavu, tvrdeći da njegov mandat „pripada Vladi“.

„Moj mandat pripada Vladi Srbije. Nemam zakonski razlog da podnesem ostavku“, rekao je Savić u telefonskom razgovoru za RTS.

Na pitanje kako rešiti stuaciju u NP i zahtev za smenu upravnika Dejana Savića, premijerka Ana Brnabić juče je poručila da se ne može reći „Vlada me je postavila, Vlada nek me smeni“ i sugerisala da, ako neko prihvati funkciju u Upravnom odboru, mora da prihvati i odgovornost.

„Pratim situaciju u Narodnom pozorištu i žao mi je što se sve dešava u mesecu kad obeležavamo 150 godina te ustanove“, rekla je Brnabić novinarima u hotelu Metropol.

„Žao mi je što se neko obraća Vladi Srbije i ‘pere odgovornost sa sebe’ i tu ne mislim samo na direktora, već i na Upravni odbor (UO)“, rekla je premijerka.

Vlada Srbije ne može da rešava sve probleme, ponovila je, ali ljudi treba da snose odgovornost za ono što rade, a to treba da čini i UO.

Ona je naglasila da će Vlada rešiti problem, ali da, ako neko pristane da bude u UO i predsednik UO, onda treba da pristane na odgovornost koju nosi ta uloga.

U Ministarstvu kulture, za RTS kažu da se intenzivno radi na prevazilaženju krize i da se razmatraju sve opcije.

Zaposleni traže ostavku upravnika Dejana Savića zbog neprimerenih istupa u javnosti, nesavesnog poslovanja i ignorisanja višegodišnjih molbi da se poboljšaju uslovi rada.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More