Tradicionalni humanitarni banket za pomoć starom zavičaju

FOTO: Printscreen/Youtube/RTS
206

TORONTO – Srpsko-kanadska humanitarna organizacija „Stara Raška” duže od decenije, svakog Božića deci nezaposlenih roditelja iz Prijepolja, Priboja i Nove Varoši, dodeljuje novčanu pomoć i paketiće. Pomoć zavičaju odlazi i za održavanje manastira, kao i za obolele. Nedavno su organizovali još jedan humanitarni banket u Torontu i ujedno proslavili krsnu slavu Sveti Simeon Mirotočivi.

Stara Raška uživa veliki ugled među našim ljudima u Torontu, donacije su javno je oglašene pa se i donatori odazivaju na svaki novi poziv za prikupljanje sredstava. Ove godine deci na području Stare Raške dodeljena je pomoć u vrednosti od 63 hiljade dolara, za lečenje obolelih izdvojeno je 18.600, porodicama na Kosovu uručeno je 7.300, a za održavanje manastira Zagrađe izdvojeno pet hiljada dolara.

Deca pamte dobrotu i mi se nadamo da će i oni jednog dana pomoći nekome kome je podrška neophodna, kaže Dragana Varaklić, predsednica ove humanitarne organizacije u kojoj je najveći donator firma na čijem su čelu ona i suprug .

FOTO: Printscreen/Youtube/RTS

„MDG je poznata firma koja od početka pomaže naše humanitarne akcije i u Kanadi i Srbiji. Ta ideja da se na svakom godišnjem banketu, koliko zajednica skupi novca, firma MDG duplira tu sumu. Kompanija je zadovoljna što na taj način pomaže svoj zavičaj i podstiče druge donatore da se u što većoj meri priključe akcijama”, kaže Dragana Varaklić, predsednica Stare Raške.

Na početku večeri obeležena je slava Stare Raške, Sveti Simeon Mirotočivi, a ovogodišnji domaćini, mladi bračni par Roglić je, posle sečenja slavskog kolača i molitve, predao kumstvo novim domaćinima. U programu koji je usledio nastupili su glumci Srpskog pozorišta Toronto i potom i prvi ansambl Kulturno umetničkog društava Oplenac.

I na ovogodišnjem banketu bilo je mladih ljudi i porodica sa decom. Koliko je mladost u srpskom rasejanju spremna da, poput njihovih roditelja, pomogne zavičaju?

FOTO: Printscreen/Youtube/RTS

„Na svakom banketu već 15 godina, učesnici su i omladina i deca umetničkog društva Oplenac, na koji smo jako ponosni. I na taj način i oni žele da doprinesu da se skupi što više donacija da pomoć stigne u zavičaj. Mi smo na njih ponosni što na taj način doprinose, i što na taj način odgajamo i ovde, u Kanadi, buduće donatore”, kaže Dragana Varaklić.

I ovaj humanitarni banket bio je bio prilika za susret sa prijateljima i predstavnicima drugih humanitarnih organizacija iz Toronta. Gostima su, do kasno te večeri, svirali Boemi, a svaki prikupljeni dolar opet će stići do onih kojima je pomoć preko potrebna.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More