Kako je Lepa Brena postala zgrada u jednom užičkom kvartu (VIDEO)

Foto:youtube/printscreen
60

Početkom osamdesetih godina 20. veka na “Lipi”, u delu Glavne ulice u bloku “Lipa”, izgrađen je najvišlji užički soliter. Dobio je ime po visokoj, tada popularnoj, pevačici Lepoj Breni. Zgradu je projektovala arhitekta Ljupka Andonova.

U stambenom bloku “Lipa” Užičani su dali imena zgradama. Prvo je napravljen “Beli dvor”, do njega je “Crna Dama” u kojoj se dogodilo nekoliko samoubistava i ubistvo, pa je prozvana “Crna dama”. Do nje je najviša, od 22 sprata, “Lepa Brena”, koja je u jednom delu povezana sa nešto manjim soliterom, koji je dobio ime “Slatki greh”. Logično, po tadašnjoj Breninoj pratećoj grupi muzičara.

U suterenu zgrade bio je supermarket “Drakstor”, koji je u ono vreme najveće krize pretvoren u Tržni centar sa buticima i kafićem, a u vreme NATO agresije 1999. u Breni je bilo sklonište. U Crnoj dami, na 17 spratu, radio je tokom agresije jedini užički elektronski medij koji je emitovao program, TV 5 Užice.

Evo kako su pojedini delovi Užica dobili nazive:

Izvor /uzicanstveno.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More