Ispred Bila Gejtsa i Vorena Bafeta – on je najbogatiji čovek na svetu

Foto: Tanjug/AP Photo/Cliff Owen, arhiva
339

NJUJORK – Džef Bezos je i dalje najbogatiji čovek na svetu, prema najnovijoj listi milijardera američkog magazina Forbs, a iza sebe je ostavio Bila Gejtsa i Vorena Bafeta.

Međutim, dok su stvari uveliko stabilne po pitanju prve trojice, osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg pao je za tri mesta, dok je bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg napredovao za dva mesta.

Bogatstvo Bezosa (55) se za godinu dana povećalo za 19 milijardi dolara i sada je „težak“ 131 milijardu dolara, prema rang listi Forbsa.

Bezos, koji ima 16 odsto vlasničkog udela u Amazonu, povećao je novčani jaz između sebe i Gejtsa (63), filantropa i suosnivača Majkrosofta, čije se bogatstvo za godinu dana uvećalo na 96,5 milijardi dolara, u odnosu na 90 milijardi prošle godine.

Treće mesto drži Bafet (88), iako je krajem februara bio zapanjen velikim padom akcija američke kompanije Kraft Hajnc, u kojoj ima vlasnički udeo. Bafetovo bogatstvo smanjeno je za 1,5 milijardi dolara na 82 milijarde dolara, procenjuje Forbs.

Generalni direktor francuskog proizvođača luksuzne robe LVMH, Bernar Arno, zadržao se na četvrtom mestu, ali je Zakerberg izgubio devet milijardi dolara neto bogatstva, zbog čega je sa petog „skliznuo“ na osmo mesto.

Ispred Zakerberga sada su meksički tajkun Karlos Slim, zatim osnivač „Zare“ i „Inditeksa“ Amansio Ortega iz Španije i suosnivač „Orakla“ Lari Elison.

Majkl Blumberg je napredovao sa 11. na deveto mesto pošto se njegovo bogatstvo uvećalo na 55,5 milijardi dolara sa 50 milijardi dolara.

Amerikanci i dalje dominiraju na listi, budući da je 14 među 20 top milijardera iz SAD.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More