Glumica odbila da primi nagradu Narodnog pozorišta

Foto: Printscreen/Youtube/Narodno pozorište Užice, arhiva
136

BEOGRAD – Glumica Narodnog pozorišta u Beogradu Hana Selimović odbila je da primi nagradu „Petar Banićević“ zbog, kako je navela, činjenice da tu nagradu pozorište dodeljuje članovima ansambla, a da ona to nije postala ni nakon nekoliko godina u NP.

Ona je to objavila na svom Fejsbuk profilu, a u izjavi Tanjugu je rekla da nema šta da doda, te da želi da izbegne „čaršijsku zluradost, špekulacije i pogrešna tumačenja“.

„Pozive, obećanja i odlaganja da postanem članica ansambla bez obzira na moj rad i uspeh, dobijam više od četiri godine unazad, a izgovor je uvek taj da je na snazi zakon o zabrani zapošljavanja. U te četiri godine u ansambl je primljeno četvoro glumaca, te stičem utisak da taj zakon važi isključivo za mene“, navela je Selimovićeva, dodajući da joj integritet ne dozvoljava da prima pohvale u „sistemu koji selektivno pohvaljuje ili kažnjava, koji ne omogućava pravo na radno mesto bez obzira na zasluge“.

U takvom sistemu nema razloga za slavlje, ima razloga samo za rad i volju za boljitkom i promenama, navela je Selimovićeva.

Ona je navela i da je danas saznala da nagradu deli s koleginicom Suzanom Lukić, te poručila da njoj prepušta „svoju polovinu“ nagrade, uverena da će u narednih osam godina i sama zavredeti to priznanje, s obzirom da se, prema pravilniku pozorišta, ono dodeljuje glumcima do 40 godina.

Nagrada „Petar Banićević“ ustanovljena je 2010. godine, a prvi put je dodeljena naredne godine. Dosadašnji laureati su: Igor Ðorđević, Nenad Stojmenović, Miloš Ðorđević, Nada Šargin, Pavle Jerinić, Sena Ðorović i Bojan Krivokapić.

U pres službi Narodnog pozorišta kazali su Tanjugu da nisu u mogućnosti da objave ko su članovi žirija za nagradu „Petar Banićević“, a direktorka drame Tanja Šljivar nije se javljala na naše pozive.

 

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More