CERN: Naučnici kreću u potragu za crnim fotonima

FOTO: Wikimedia Commons
500

ŽENEVA – Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) saopštila je da kreće u novi eksperiment potrage za česticama povezanim s tamnom materijom, kao što su crni fotoni.

CERN koji u podzemnim prostorijama ima najveći svetski akcelerator čestica, takozvani Veliki hadronski sudarač, naveo je da će se novi eksperiment odnositi na čestice koje imaju međusobnu slabu reakciju.

Neke od tih čestica su povezane sa tamnom materijom, koja je vrsta hipotetičke materije koja nije osetljiva na elektromagnetnu silu i ne može da emituje svetlost, zbog čega se teže otkriva. Velki hadronski sudarač, kako su naveli naučnici, ne može da detektuje te čestice, zbog čega će uskoro biti postavljen novi detektor koji će tražiti hipotetičke čestice, posebno crne fotone, kao i čestice zvane neutralino, takođe pozvezane s tamnom materijom.

Prvi rezultati se mogu očekivati od 2021. godine. Ukoliko eksperiment bude uspešan, fizičari će moći jasnije da sagledaju pojedinosti tamne materije, mase koja nedostaje u svemiru, a koja predstavlja oko 27 odsto univerzuma i drži galaksije zajedno, ali je nevidljiva.

Vidljiv deo tamne materije je njen efekat gravitacije. Veliki hadronski sudarač na švajcarsko-francuskoj granici, nedaleko od Ženeve, korišćen je za otkriće subatomske čestice o kojoj se dugo teoretisalo, poznate kao Higsov bozon, bez koje čestice ne bi mogle da se drže zajedno i bez koje ne bi bilo materije.

Fransoa Angler i Piter Higs za otkrivanje Higsovog bozona dobili su Nobelovu nagradu za fiziku 2013. godine.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More