Radost u zrenjaninskom Tarašu – vratio se Prvoje

Foto/Printscreen/You Tube
66

ZRENJANIN – Sedmu godinu zaredom vratio se mužjak rode Prvoje u svoje gnezdo u naselje Taraš u Zrenjaninu.
Stigao je 4. marta oko 14 časova popodne i sleteo prvo na svoje sadašnje gnezdo, zatim obišao nekadašnje i odleteo do bare Rogozare u potrazi za hranom – kaže Aleksandra Marovac Cucić iz Udruženja građana „Taraške rode“, a prenosi portal ilovezrenjanin.

Kao i svake godine, meštani Tarašau su brinuli za njegov život, naročito posle svakodnevnih ružnih vesti koje stižu iz Libana, a koje se odnose na nemilosrdno ubijanje belih roda i drugih migratornih vrsta ptica tokom seobe iznad te zemlje, a što je najgore sve zarad zabave i trofejnog lova.

Vlasti Libana su nakon apela 52 organizacije iz 28 država, počele da sprovode strožu primenu zakona o lovu i krivolovu radi sigurnog neba za ptice selice.

Prošle godine Prvoje je stigao 11. marta, a pretprošle na isti ovaj datum 4. marta.

Prošle godine UG “Taraške rode” bilo je jedno je od potpisnika grupnog apela koji su inicirale kolege iz Hrvatske SOS Tesla – Sačuvajmo bele rode u udruženje BIOM, a takođe je potpisnik pisma koje je poslato samostalno u ime udruženja.

“Uglavnom, svima nam je laknulo juče kada se Prvoje vratio, ali ipak postoji briga i za sve druge rode. Nadamo se da će se vratiti u što većem broju”, kažu u udruženju.

Povodom povratka roda ovo udruženje u saradnji sa lokalnom osnovnom školom “Svetozar Marković – Toza“ godinama organizuje manifestaciju „Doček roda“ koja će se ove godine održati 15. marta.

Izvor B92

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More