„Jako pozitivna priča“: Da li će Srbija postati “balkanski ekonomski tigar“?

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC
393

SKOPLJE – Srbija može da postane „balkanski ekonomski tigar“ zahvaljujući merama koje vlada i privredni sektor sprovode u procesu sveobuhvatne digitalizacije, izjavio je danas glavni analitičar za Istočnu Evropu u britanskom Ekonomistu (Economist Intelligence Unit) Maksimilijan Lambertson.

On smatra da je privredni rast Srbije u ovoj godini zaista odličan i ističe da je to jako dobro za Srbiju, jer je imala jako loš privredni rast tokom svetske finansijske krize.

Dodaje da je jedino Hrvatska bila “ispod“ Srbije u tom periodu.

„Ono što je pospešilo rast Srbije tokom ove godine su dobri vremenski uslovi, mnogo bolji rezultati u poljoprivredi, ali svakako i bolji investicioni talas. Zbog dobrih poteza vlade, kao što su pospešivanje potrošnje u infrastrukturi, kao i povećanje penzija, što doprinosi povećanju javne potrošnje“, ističe Lambertson.

Takođe, dodaje da je broj stranih investicija znatno povećan i da sve to može da omogući stabilan ekonomski rast u narednih pet godina.

Komentarišući predviđanja za narednu godinu Lambertson smatra da su oni malo skromniji, ali da su ponovo puno bolji u odnosu na ono što je bilo tokom finansijske krize.

„Ovo je generalno jako pozitivna priča za Srbiju u ovoj godini“, naglasio je Lambertson.

Upitan o merama koje je sprovodila Vlada Srbije u prošlom periodu ukazuje da su reforme koje je Srbija preduzela tokom prošlog perioda u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom, kao što je stroga fiskalna disciplina, znatno doprinele takvim rezultatima u srpskoj ekonomiji i takođe omogućile vlastima da povećaju finansiranja drugih javnih sektora.

Ipak Lambertson smatra da vlasti u Srbiji treba da budu transparentnije, kao i da državna preduzeća moraju da se reformišu.

„U svakom slučaju to je sve u rukama vlasti, ali da bi se sve to uredilo mora se pojačati komunikacija sa građanima, ali i sa biznis zajednicom u Srbiji“, ističe Lambertson.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More