Prodaja ove kuće rastužila norveškog ambasadora

foto: Wikimedia Commons/Darko Zizovic
347

BEOGRAD – Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad izjavio je danas da je iznenađen i rastužen vešću o prinudnoj prodaji kuće srpsko-norveškog prijateljstva u Gornjem Milanovcu zbog duga.

On je dodao da Norveško društvo koristi pravna sredstva kako bi se prodaja zaustavila.

„Ta kuća je simbol prijateljstva, ali takođe i uspomena na više od 4.000 ljudi koji su poslati u radne logore u Norvešku za vreme drugog svetskog rata“, rekao je Bjornstad.

Prodaja kuće oglašena je zbog duga Norveškog društva, pravnog naslednika Društva jugoslovensko-norveškog prijateljstva, koje je vlasnik kuće, piše portal GMinfo.rs.

Procenjena vrednost tog objekta je 65.714.350 dinara, a početna cena na javnom nadmetanju zakazanom za 14. novembar je 39.429.610 dinara, odnosno 60 odsto procenjene vrednosti.

Norveška kuća je izgrađena 1987. godine donacijama Društva jugoslovensko-norveškog prijateljstva, Opštine Gornji Milanovac, Vlade i Ambasade Kraljevine Norveške, i tadašnjeg građevinskog preduzeća Graditelj iz Gornjeg Milanovca, čiji je direktor Živorad Bata Knežević bio jedan od preživelih interniraca u logorima Norveške.

Simbolizuje tradicionalnu srpsku brvnaru, i vikinški brod, spojene u jednu celinu, a građena je od norveškog drveta koje je poslato sa severa Evrope u Šumadiju.

 

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More