Uvode se novi uređaji za merenje prosečne brzine

Foto: MUP
416

Na auto-putu Beograd-Niš već na proleće bi trebalo da počnu da se koriste portali za merenje prosečne brzine, najavljuju iz „Puteva Srbije“, piše „Blic“.

Kako su najavili iz JP „Putevi Srbije“ deset portala, sa razmakom od oko 50 kilometara, trebalo bio da budu postavljeni na putu između Niša i Beograda, i to po pet sa svake strane, prenela je TV „Prva“.

Informacija još uvek, međutim, nije zvanična, piše „Blic“.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja smatra da je ceo projekat još na nivou ideje, te da su šanse za njegovo realizovanje do proleća male.

Iako je ideja nadležnih da na ovaj način spreče bahate vozače, koji usputnim odmaranjem, pokušavaju da smanje prosečnu brzinu na auto-putu, Okanović uočava i neke manjkavosti u celom sistemu.

Uređaji bi trebalo da mere brzinu na kraćim deonicama auto-puta na kojima nije dozvoljeno zaustavljanje niti odmaranje. Međutim, ako se prosečna brzina prekorači i na kraćoj deonici unutar cele deonice, kao i na celoj deonici, vozač ne može dva puta da bude kažnjen. Takođe, manjkavost tog sistema je što bi na udaru bili samo domaći vozači, jer trenutno nema načina da se sprovede prekršajni postupak protiv stranca, ukoliko on nije isključivo zaustavljen na licu mesta“, objašnjava Okanović.

Okanović smatra da je uvođenje RDS sistema obaveštavanja vozača o stanju na putevima preko radio-veze izvesnije od pomenutih portala.

„To je već izvesnije da može biti realizovano do proleća. Taj sistem podrazumeva da vozači dobijaju obaveštenja o stanju na putevima preko radio-veze. I to tako što radio uređaj mora da bude uključen, a zatim i uključena opcija TA (traffic anouncement, objava o saobraćaju) na uređaju. Bilo da slušate radio stanicu, muziku preko MP3 plejera ili CD, to se prekida i preko radio veze emituje se obaveštenje o udesu koji se nalazi nekoliko kilometara ispred vas, ili o magli, i slično“, objašnjava on.

Informacije o stanju na putevima, kako je rekao, najbolje je objavljivati na panelima koji već postoje na Koridoru 11, a vozačima su poznati po tome što na njima obično bude ispisana poruka „Neko te voli, vozi pažljivo“.

„Ti paneli su inicijalno i postavljeni sa idejom da na njima budu objavljena upozorenja o uslovima na putu“, dodaje Okanović.

Kada bi se to primenjivalo, informacije bi jednostavno dolazile do svih vozača, i pre nego što stignu do deonice na kojoj postoji problem.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More