Arheološko nalazište kod Jagodine: Na figurinama pronađen kod iz kamenog doba

Foto/Printscreen/You Tube
147

BEOGRAD – Proto – pismo staro oko 8 000 godina, sistem crtica, linija i tačkica urezanih u kamen, otrkiveno je na figurinama trudnica u raznim fazama trudnoće, ženskih i muških polnih organa, na arheološkom lokalitetu Belica kod Jagodine, pišu “Novosti”.

Arheolozi  kažu da se one mogu tumačiti na više načina, kao medicinski kalendar kojim su zabeleženi ciklusi plodnosti, ali i kao prikaz fizioloških procesa.

Do otkrića je neočekivano došao arheolog prof. Milorad Stojić koji je godinama istraživao Belicu.

On kaže da je povećavajući fotografije figurina uočio frapantne minijaturne zapise, zareze i udubljenja.

Stojić objašnjava da pošto su figurine pronađene u jami povezanoj s kultom zimske kratkodnevice, postoji verovatnoća da zapisi izražavju neke vremenske intervale.

Prvi tragovi praistorijskog naselja na lokalitetu Belice uočeni su još sedamdesetih godina prošlog veka, a u žižu pažnje su došli 2002. godine.

Konačnu reč dalo je nedavno istraživanje nemačkih arheologa opremljenih georadarima. Oni su otkrili monumentalne kultne objekte u obliku kruga prečnika 75 metara, jednakokrakog trpougla i spirale.

Tim istraživanjima urtvrđeno je da je Belica najstarije i najmonumentalnije arheološko nalazište u Evropi.

Svetilšte je napravljeno pre oko 8000 godina, a figurine su bile pohranjene u jamu na obodu kružnog hrama.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More