Patrijarh osveštao hram u Bocvani

SPC
392

U Gaboroneu, glavnom gradu Bocvane, patrijarh srpski Irinej osveštao je novi hram Srpske pravoslavne crkve, na kom su bile ispisane reči “Kosovo je srce Srbije”, rekavši da je ta država prijatelj srpskog naroda.

Poglavar SPC rekao je u Gaboroneu, među mnoštvom ljudi, da je, lično upoznao tu “divnu zemlju, sa divnim ljudima”.

-Uverio sam se u divne međuljudske odnose, kako među narodima, tako i među religijama, rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh je pozdravio ktitora hrama i sve druge koji su pomogli njegovu izgradnju u delu svetu gde žive i rade mnogi Srbiji, koji su ostali verni i odani i svom rodu, i svojoj veri, i otadzbini, i grade dobre odnos sa svim dobrim ljudima na planeti. Prvojerej SPC podsetio je koliko je važna uloga ktitorstva u našoj i istoriji i kulturi:

-Želim i ovde i u Johanesburgu da čujem lepi vesti da su Srbi jedinstveni, da posećuju crkvu, da poštuju svoju veru, jer je to što od nas Gospod želi i Sveti Sava kom je ova crkva posvećena, a to treba da bude priroda našeg hrišćanskog života. Mi smo mali narod i ako budemo podeljeni i posvađani od nas neće ništa biti. Crkva nas poziva da se zbližimo jedni drugima, ne samo među sobom već i sa drugima narodima sa kojima delimo ovu lepotu i dobrotu u svetu.

Od dolaska u Bocvanu, prilikom susreta sa zvaničnicima i vernicima, srpski patrijarh je naišao na sjajan prijem.

Ktitor hrama u Gaboroneu je Milivoje Nikolić. On i njegova Linet poklonili su i deo svog imanja za podizanje  svetinje.  Među zvaničnicama koji su dočekali i bili u društvu poglavara SPC ključnu ulogu imao je ambasador Srbije Božin Nikolić, sa svojim saradnicima.

U Bocvani živi veća grupa pravoslavnih Grka i oko 40 srpskih porodica koji većinom žive u Gaboronu, glavnom gradu Bocvane. Srbi u Bocvani su okupljeni oko Udruženja Srba u Bocvani (Serbian Society in Botswana ) osnovanog 2009. godine, a koje je dalo veliki doprinos u akciji prikupljanja pomoći poplavljenim područjima 2014. godine. Tada je prkupljeno je oko 25 hiljada evra i poslato u poplavljena područja.

 

 

Izvor RTS/Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More