Oglas za posao: Plata 2000 eura za paljenje rasvete na železničkoj stanici

Foto/Unsplash/Kevin Grieve
57

Novi oglas za posao na železničkoj stanici Korsvagen u švedskom gradu Geteborgu, izazvao je veliku pažnju.
“Sve što treba da uradite je da se prijavite i odjavite s radnog mesta, nije vam potrebno nikakvo prethodno radno iskustvo i ne traže se nikakve posebne kvalifikacije, a platu dobijate svakog meseca do kraja života.” – piše u oglasu, koji će tek biti otvoren i važiće do 2026. godine, kada je predviđeno otvaranje ove železničke stanice.

Za ovu pomalo apsurdnu poziciju, radnik će dobiti mesečnu platu od 2,320 dolara, godišnji odmor, redovnu uplatu u penzioni fond, a svake godine će dobiti i povišicu od 3,2 odsto. Uz to, za vreme trajanja ugovora, odabrana osoba ne sme biti u nikakavom drugom radnom odnos, a otkaz može dati kada god poželi, ali isto tako na ovom radnom mestu može ostati i do kraja života.


Ideja ‘doživotnog zaposlenja’ zapravo je umetnički projekt. Naime, 2017. godine švedska akademija za umetnost i švedska transportna mreža objavili su internacionalni oglas za sve umetnike koji su morali da daju svoj predlog za dizajn nove željezničke stanice u Geteborg. Kao glavnu nagradu, osnivači su ponudili novčanu nagradu od 750.000 dolara. Dvojac koji je pobedio na takmičenju Simon Goldin i Jakob Senebi umesto ponuđenog dizajna, dali su predlog kako bi se novac mogao iskoristiti za platu jednog radnika koji celi dan neće raditi apsolutno ništa.
Njihova originalna ideja oduševila je žiri koji je pristao na sve uslove. Goldin i Senebi pobrinuli su se da potrebna sredstva zaista traju ‘doživotno’, tačnije nešto više od 120 godina.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More