Dačić: Dogovor koji bi postigli Srbija i Priština morao bi da potvrdi Savet bezbednosti UN

Foto/Tanjug/Dragan Kujundžić
44

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ponovio je danas da bi Savet bezbednosti UN bio logična instanca koja bi trebalo da usledi ukoliko bi Beograd i Priština postigli sporazum.

„To je logičan sled događaja. Sve što se dogovorimo mora da prođe kroz neko strano telo, da bi dobilo međunarodni legitimitet, kako bi se verifikovalo to što smo se dogovorili“, rekao je Dačić za tv Hepi, komentarišući izjavu Federike Mogerini da bi budući sporazum Srba i Albanaca morao biti prihvaćen u SB.

Dačić je objasnio i da to podrazumeva da su sve članice saglasne.

„Vidi se da je Amerika zainteresovana da učestvuje, ali zajedno sa Rusijom. Amerika uvek pita šta Rusija misli i obratno. Bolton me je pitao šta misli Rusija, Lavrov mi je rekao da je kasnije pitao i Putina u Moskvi“, objasnio je Dačić.

Ministar tvrdi i da bi trebalo iskoristiti ovaj „momentum“, odnosno, da je ovo idealan trenutak za stabilizaciju situacije u regionu.
Govoreći o raspoloženju Amerike, on je naveo da SAD nikada ne učestvuju u nečemu gde ne mogu da izvuku neki plus.

„Sa druge strane svima se žuri, bez Amerike se ne može ništa rešiti, a ona trenutno ima svoje unutrašnje probleme“, naveo je Dačić ocenjujući i da nama ide više u prilog aktuelna administracija, ali i da ćemo teško stići da rešimo problem do kraja američkih izbora.

Prema rečima ministra, Priština će gledati kako da odreaguje, da ukine takse, a da „ne ispadne bruka“.

Dačić je komentarišući izjavu Hašima Tačija da bi se razgraničenje moglo desiti samo „preko njega mrtvog“, rekao da je to sada već smešno.

„On je prvi za korekciju granica, jer želi da uzme opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu“, dodao je Dačić.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More