Francuski filmski karavan u Zrenjaninu

FOTO: Zrenjanin
66

ZRENJANIN – U Gradskoj kući u Zrenjaninu, u prisustvu gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, direktora Francuskog Instituta Žana-Batista Kizena, predsednika Kulturnog centra Zrenjanin Gorana Marinkovića i Bojane Momčilov iz kompanije Mlekoprodukt, sinoć je svečano otvoren Francuski filmski karavan.

U okviru Karavana, koji organizuje Francuski institut, u Kulturnom centru Zrenjanina biće prikazan ciklus komedija koji čine četiri filmska ostvarenja. Sponzor ovogodišnje manifestacije, koja će tokom 2019. godine obići ukupno 40 gradova širom Srbije, je kompanija Mlekoprodukt, navode organizatori.

Direktor Francuskog instituta u Srbiji, Žan Batist Kizen, na svečanom otvaranju rekao je da su ciklusi Karavana svake godine drugačiji i sve popularniji širom Srbije:

“Od 2012. godine, kada je Karavan počeo da obilazi Srbiju, pridružilo nam se više od četrdeset gradova, a kulturni centar Zrenjanina bio je među prvima koji su prihvatili izazov. Francuski institut čvrsto drži do principa decentralizacije u Srbiji i investira u razvoj novih modela društveno-privatnih partnerstava u radu na projektima iz oblasti kulture. Francuski filmski karavan najbolje ilustruje navedene misije. Hvala Mlekoproduktu i Ile de France što sa nama dele iste poglede i što su deo Francuskog filmskog karavana”.

Projekcije filmova “Javna ličnost”, “Pulen”, “Lepotica i lepotica” i “Kao dečaci” prikazuju se svake srede i četvrtka do kraja meseca u Maloj sali sali Kulturnog centra od 20 časova.

Zahvaljujući partnerstvu sa zrenjaninskom kompanijom Mlekoprodukt, filmove iz ciklusa komedije, potpuno besplatno moći će da pogledaju filmofili ne samo iz ovog grada, već i iz cele Srbije.

“Kompanija Mlekoprodukt, kao deo Grupe Savencia, ima jake veze sa francuskom kulturom i veliko nam je zadovoljstvo da, u saradnji sa Francuskim institutom, podržimo promociju francuskog autorskog filma, kako u Zrenjaninu, tako i širom Srbije. I sam naš brend “Ile de France” ima filmsku priču, a posetioci ove manifestacije moći će da pogledaju kratak film o istoriji ovog autentičnog francuskog sira staru više od 80 godina, pre početka svake projekcije”, rekla je Bojana Momčilov, direktorka za komunikacije u kompaniji Mlekoprodukt.

Predsednik Kulturnog centra Zrenjanin, Goran Marinković, ovom prilikom je istakao da ova ustanova sa Francuskim institutom ima dugogodišnju saradnju i da je do sada realizovan veliki broj filmskih ciklusa I izložbi:

„Francuski Filmski karavan našoj publici donosi aktuelnu produkciju savremenih francuskih filmova i drago nam su da naš grad i Kultuni centrar deo ovog projekta. Pored filmova juče smo bili u prilici da uživamo i u degustaciji francuskih sireva, a svečano otvaranje ulepšao je i nastup našeg Gradskog dečjeg horića“.

„Veliko je zadovoljstvo što je zrenjaninskoj publici i kulturnoj javnosti omogućeno da bude deo ovog značajnog programa. Istovremeno, moramo ukazati na činjenicu da je zrenjaninsko preduzeće, koje je primer jedne od najuspešnijih privrednih privatizacija u našem gradu sa grupom Savencia, sada sponzor Francuskog filmskog karavana. Ovo je sjajan primer sprege društvene odgovornosti, podrške kulturno-umetničkim programima i promovisanja privrede ove sredine. Zato smo slobodni da kažemo da Grad Zrenjanin, Republiku Srbiju i Republiku Francusku povezuju brojne i neraskidive veze, i kroz istoriju i kroz aktuelni trenutak“, rekao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Započet 2012. Francuski filmski karavan postao je jedan od najznačajnijih programa Francuskog instituta u Srbiji kao važno oruđe za promovisanje francuske kulture u celoj Srbiji.

Izvor Danas
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More