Ovako u NATO gledaju na vojsku Kosova, prate svaki korak

Foto/Printscreen/You Tube
395

BEOGRAD – Poslednjih dana se mnogo govori o formiranju kosovske vojske. Velika je nepoznanica kako će ona izgledati i ko će Albancima pomoći da je formiraju.

Džejms Apaturaj, zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja kaže za Vesti TV Prva da u ovom trenutku NATO daje savetodavnu podršku ali Kosovskim bezbednosnim snagama, ne bilo kojoj potencijalnoj novoj vojsci.

„Iako se kosovske vlasti kreću ka ovome, onda je to nešto što ćemo morati veoma pažljivo da pratimo“, kaže Apaturaj za TV Prva.

Dodaje da „šta god da se desi na Kosovu u pogledu Kosovskih bezbednosnih snaga, veoma je važno da se to uradi uz potpune konsultacije sa zajednicama – svim zajednicama na Kosovu“.
Na pitanje šta će biti sa KFOR-om, ako se formira vojska Kosova i preuzme sektor bezbednosti, Apaturaj podseća da KFOR ima mandat Ujedinjenih nacija 1244 i on će nastaviti da ga sprovodi.

„KFOR ima odgovornosti na Kosovu za bezbedno i sigurno okruženje. Sada je treći u nizu koji reaguje (third responder), što dobro znate, uz Kosovske bezbednosne snage i snage EU. KFOR je treća linija odgovora sa veoma jasnim odgovornostima koje im je dao Savet bezbednosti. Dok se te odgovornosti ne promene, sprovodiće ih“, ističe Apaturaj.

Činjenicu da su posle poslednjih dogadjaja na Kosovu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg dogovorili direktnu liniju u vandrednim situacijama, Apaturaj je ocenio da postoji dobra veza komande između KFOR-a i Vojske Srbije, kao i da je generalni sekretar uvek na raspolaganju predsedniku Vučiću.

– Generalni sekretar je stupio u kontakt sa Vučićem direktno toga jutra, i efekti toga su se preneli na celo osoblje NATO. Generalni sekretar je odmah stupio u kontakt i sa nama. Ta direktna linija je već i postojala – zaključio je Apaturaj.

Izvor Infobrif.rs TV Prva
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More