Dragica iz Nove Varoši je provela radni vek u Švajcarskoj, a zbog neobičnog hobija je proputovala ceo svet

Foto/Unsplash/Sara Johnston
432

Dragica Anselmi iz Nove Varoši se već gotovo 40 godina druži sa kristalima, mineralima i fosilima. Ona poseduje kolekciju od preko 50 raznolikih i raritetnih primeraka, a većinu kristala je širom sveta pronalazila i iskopavala zajedno sa svojim suprugom Italijanom Đuzepeom, sa kojim živi u Švajcarskoj.

Foto/Unsplash/Ilze Lucero

Kaže da je ljubav prema ovom neobičnom hobiju nasledila od svekra i svekrve, koji su bili pasionirani sakupljači i kolekcionari, piše “Sandžak Danas”.

„Imala sam sreću da živim podno Alpa u kojima smo pronalazili i iskopavali neke od najlepših primeraka koje posedujemo u kolekciji. O kristalima, mineralima, poludragom i dragom kamenju puno čitamo i istražujemo, imamo dosta literature, a posebna draž je kada ih, prateći njihovu takozvanu „venu“ gde su usađeni , lično iskopavamo. U potrazi za pojedinim primercima morali smo da se, pod punom opremom, penjemo i na visine od preko 2.000 metara. Ovaj hobi je naporan i prilično skup, ali neverovatno zanimljiv i dinamičan i stalno te nanovo tera da otkrivaš što više tajni o kristalima i njihovim moćima“, priča Dragica, a prenosi “Danas”.

Dragica i Đuzepe su zahvaljujući svojoj strasti i ljubavi prema kristalima postali svetski putnici. Obišli su zemljinu kuglu i sa uzbudljivih putovanja vraćali se sa dragocenim, raznobojnim i raznovrsnim „kamenčićima“.

Foto/Unsplash/Dani Costelo

“Posedujemo raritetne primerke sa prostora Amerike, Afrike, Australije, Evrope… Svaki kristal je na svoj način interesantan i vizuelno privlačan, a o njihovoj vrednosti mogu da sude samo stručnjaci. Naše prijatelje koji imaju priliku da pogledaju kolekciju impresioniraju, recimo, primerci poput „peščane ruže“, koji se u obliku ovog cveta sami formiraju u pustinjama Saudijske Arabije. Ili kao što je prelepi „amatis“ koji smo doneli iz Brazila. I „pirit“ kao ruda gvožđa je zanimljiv, a najlepši su oni iz Amerike. Kristale kupujemo i na poznatim svetskim sajmovima minerala i kristala. Pojedine i menjamo sa drugim kolekcionarima, sa kojima se, inače, i upoznajemo, družimo, razmenjujemo znanja i iskustva”, kaže Dragica.

Ona naglašava da kristale ne sakupljaju samo kolekcionari, već i ljudi koji poznaju njihove moći.

„Kristali imaju svoju prirodnu energiju koju mogu da prenesu na naš prostor i organizam. Sve naše negativne emocije u prostoru transformišu i vraćaju nam ih u pozitivnom obliku. Oni nisu lekovi, ali dužom i pravilnom upotrebom mogu da poboljšaju zdravlje ljudi. U svetu, posebno Rusiji, sve je popularnija kristaloterapija, koja je posebna nauka i pomaže nam da bolje razumemo sebe i prirodu i da živimo u sladu sa njom. Kristali takođe mogu i da eliminišu radijaciju i elektromagnetno zračenje, a dokazano je da utiču na smanjenje stresa. Tako ćilibar olakšava deci rast zubića, a roze kvarc je odličan u borbi protiv glavobolje“, objašnjava Dragica Anselmi, koja je rođena Novovarošanka i poslednjih godina, nakon odlaska u penziju, više vremena provodi u svom zavičaju.

Foto/Unsplash/Dan Farrell

Ona smatra da bi svaka porodica bi trebalo da ima svoju malu „kristalnu apoteku“ sa bar desetak „kamenčića“ različitih svojstava i dejstava. Mala kristalna apoteka, dodaje, svakako bi popravila i radnu atmosferu u firmama i ustanovama.

„Za opuštanje i relaksaciju bi valjalo uneti neki zeleni ili ljubičasti kristal, roze kamenčići nam prenose ljubav, za stres je dobar neki žuti kamen poput „citrina“, a za protok energije pak crveni kristal“, objašnjava Dragica kojoj je želja da u svom rodnom gradu priredi izložbu svoje kristalne kolekcije kako bi njenu lepotu mogli da vide Novovarošani.

Foto/Unsplash/Jason D
Izvor Danas
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More