Anđela, mladi virtuoz na klaviru niže nagradu za nagradom

FOTO: Printscreen/Youtube
158

Više od 30 prvih srpskih i međunarodnih nagrada za klavirske kompozicije, solfeđo i kamernu muziku osvojila je mlada klaviristkinja Anđela Jovićević (17), iz Gornjeg Milanovca. Prema procenama poznatih muzičkih stručnjaka koje zadivljuje njeno maestralno muziciranje, to je tek prvi deo njene kolekcije najprestižnijih priznanja.

Kako pišu Novosti, priča o njoj dokaz je da se talentom i upornim radom uspeh može postići i u vrlo teškim uslovima, u porodici osrednjeg imovnog stanja, ali ponositoj. Majka šnajderka i otac vozač taksija uspeli su da Anđeli, uz sve druge troškove, nabave kakav-takav kućni klavir. Priručni, ako se tako može reći. Sada se Anđela školuje u Beogradu, gde živi u učeničkom domu.

“Počela sam da sviram klavir sa devet godina” – priča nam skromna Anđela. “Sada sam učenica druge godine Srednje muzičke škole “Josip Slovenski” u Beogradu, u klasi profesorke Tatjane Đorđević. Završila sam čačansku nižu muzičku školu “Dr Vojislav Vučković”, izdvojeno odeljenje Gornji Milanovac, u klasi prof. Milana Radovanovića, a prva četiri razreda u klasi nastavnice Marije Tiosavljević. U solfeđu, najveći uticaj na mene imala je prof. Natalija Radovanović”.

Prosek Anđelinih ocena u tim školama je čista petica. Najveću podršku u svom muzičkom razvoju dobija od svoje profesorke Tatjane Đorđević, koja svojim stručnim i nesebičnim radom uspešno vodi Anđelu već dve godine do njenih najvećih nagrada i priznanja. Svaki višestruko nagrađivani umetnik ima i priznanja koja voli više od drugih, pa tako i ona.

“Najnovija mi je prva nagrada na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu, održanom 3. marta. Dobitnica sam Vukove diplome za osnovno muzičko obrazovanje, više prvih republičkih nagrada iz klavira i solfeđa, prve nagrade na Međunarodnom takmičenju “Davorin Jenko”, kao i na takmičenju mladih pijanista u Nišu, pa na festivalu muzičkih i baletskih škola… I tako redom, od republičkih do međunarodnih. Nastupala sam i u inostranstvu, u Švedskoj, Hrvatskoj, Norveškoj, Nemačkoj… I to su izuzetno korisne etape u karijeri koju želim da stvorim” – zaključuje naša sagovornica.

“Kad završim školu u Beogradu, želela bih da nastavim školovanje u Kelnu, u Nemačkoj, gde sam imala priliku da nastupim. Očarana sam uslovima za napredak talentovanih muzičara, bez obzira na to odakle su. Tamo sam upoznala mnoge pijaniste svetskog glasa, uzore nas mladih muzičara. Dosad sam pohađala i master klasove kod eminentnih pijanista u Srbiji i inostranstvu. Ti master klasovi i moji nastupi posle njih biće mi dobro predznanje za dalje školovanje u inostranstvu”, nada se Anđela.

Ona otkriva i koja joj je kompozicija najdraža.

“Najdraža mi je muzika iz epohe romantizma, naročito dela Franca Lista i Frederika Šopena. I među tim delima imam svoj uži izbor: Listovu “Mađarsku rapsodiju” i Šopenove klavirske koncerte – kaže Anđela.

Izvor V. Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More