Ambasador Norveške: Želimo da se u Srbiji promeni mišljenje o NATO

Foto/Tanjug/Dimitrije Goll
388

BEOGRAD – Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad, izjavio je da želi da se u Srbiji na NATO gleda drugačije, jer NATO nije samo vojni savez, već skup vrednosti poput demokratije i ljudskih prava.

“Želeli bismo da promenimo javno mnjenje i mišljenje srpskog naroda o tome. Želimo da pomognemo tako što ćemo raditi i na stabilnosti i miru”, rekao je ambasador Norveške na prijemu povodom završetka 6.Beogradske NATO nedelje.

Bjornstad je naveo da je za njega izazov da se u Beogadu organizuju češće takvi skupovi.

“Održavanje skupa pokazalo je da je NATO važna organizacija”, rekao je on i dodao da je evroatlantska zajednica tu da prigrli probleme i da pomogne.

“Ako u Beogradu možemo da imamo Fashion week dva puta godišnje, tako možemo i ovo”, rekao je Bjornstad i ponudio partnerstvo Jeleni Milić čiji je Centar za evroatlantske studije organizovao skup.

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković ocenio je da su paneli na 6.Beogradskoj NATO školi bili jako značajni za politiku i budućnost Srbije.

Prema njegovim rečima, bila je to prilika da se raspravlja o ključnim pitanjima vezanim za Srbiju, geopolitičku poziciju, region i pozicioniranje Srbije na globalnom nivou.

Marinković je ocenio da su brojni stručnjaci i predstavnici međunarodnih institucija dolaskom na skup pokazali da poštuju Srbiju i da žele da doprinesu njenim promenama i modernizaciji.

“Srbija želi da se menja, potrebne su nam promene, nemamo više vremena za gubljenje. Ovake skupove i ljude moramo kao država da iskoristimo na dobrobit zemlje i građana i da idemo dalje ka ostvarivanju našeg strateškog cilja – članstva u EU, dalje u EU integracije i ostvarivanje najviših civilizacijskih ciljeva”, rekao je on.

Marinković je ocenio da bi na sledećem skupu trebalo da bude više učesnika iz političkog života i Vlade, koji će u saradnji sa ljudima koji se bave politikom transatlantskih integracija, bezbednosnim izazovima, ostavariti najveći benefit za Srbiju.

Predsednica Centra za evroatlanske studije Jelena Milić zahvalila je svima koji su podržali i pomogli odžavanje skupa, koji je počeo kao mali trening projekat za polaznike iz omladinskih ogranaka političkih stranaka Srbije.

Ocenila je da je prijem u Narodnoj skuštini jako dobar znak možda i više za Srbiju nego za Centar, kao organizatora i 6.Beogradsku NATO nedelju.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More