Srpski voćari nezadovoljni, jako niska otkupna cena jabuka

FOTO/Pixabay
376

SRBIJA – Otkupna cena jabuka u smederevskom i vršačkom kraju izuzetno je niska ovih dana, iznosi tri do pet dinara za kilogram, prenosi B92.

Ovako nisku otkupnu cenu, kažu voćari, ne pamte poslednjih deset godina. Ta cena im se ne isplati, jer kako kažu, branje ih košta više od samog ploda. Upravo zato su mnogi voćari odustali od branja.

Izvoz prve klase u Rusiju još nije krenuo, zbog čega su mnogi prinuđeni da kvalitetan rod prodaju kao industrijski proizvod i to po izuzetno niskim cenama. Prva klasa jeftinija je nego što je prošle godine koštala industrijska jabuka, i iznosi tek 20 dinara.
„U ovo vreme, prošle godine, prvoklasna jabuka koštala je između 45 i 50 dinara“, ispričao je Stanislav Ivkov, voćar iz sela Izbište, koji na lageru ima 400 tona kvalitetne jabuke.

„Sada, osim što su cene niske, niko neće ni da je kupi. Ja nisam prodao ni kilogram. Svi koji su bili u mogućnosti voće su lagerovali u hladnjačama, dok ih ostali stavljaju u ambare, pod nadstrešnicom, gde su počele da se kvare, jer su temperature visoke“, kaže Ivkov.

Industrijska jabuka se trenutno prodaje za tri i po do četiri dinara po kilogramu, što je za dinar manje nego pre samo mesec dana. Sa takvim cenama, kako kažu voćari, ne mogu da se pokriju ni najosnovnije troškove, jer berače plaćaju dva dinara po kilogramu, a tu su i troškovi transporta, klasiranja.

Izvor Infobrif.rs B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More