Stala sam oči u oči sa lavom: Ispovest žene koja je pobedila opaku bolest

FOTO: Pixabay
314

BEOGRAD – Vreme vam može biti i prijatelj i neprijatelj kada obolite od raka, poručila je na tribini „Rani karcinom dojke: koliko smo blizu izlečenja“, Dijana Stevanović, kojoj je na današnji dan pre dve godine dijagnostifikovan maligni tumor dojke, a sada je zdrava i srećna žena.

Dijana Stevanović je u braku, majka je dve devojčice, a po profesiji grafički dizajner. Agencija u kojoj radi, neposredno pre nego što će joj biti dijagnostifikovan tumor dojke, radila je kampanju pod nazivom „Jači od straha“.

Vizual koji je osmislila Dijana tada, za ovu kampanju, prikazuje jednu mladu ženu koja se gleda oči u oči sa lavom i ne boji se.

„Kampanja je imala za cilj da edukuje, ali i da da podršku osobama koji se leče od maligniteta ili ih imaju u svojoj porodici“, počinje svoju priču Dijana.

Samo dve nedelje nakon osmišljavanja kampanje, kako kaže Dijana, napipala je promenu na dojci i stala „oči u oči sa lavom“.

„Iako ništa nisam znala o raku dojke, vizual koji sam osmislila je predstavljao upravo ono kroz šta sam prolazila. Uz nesebičnu podršku porodice i lekara, ja sam danas zdrava i srećna žena“, kaže Stevanović.

Rana dijagnostika bilo kog malignog obolenja je put ka izlečenju, objašnjavaju stručnjaci.

U Srbiji je karcinom dojke vodeće maligno obolenje, u strukturi umiranja i strukturi obolevanja, pojašnjava epidemiolog Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević.

„U Srbiji godišnje oko 4.000 žena oboli od karcinoma dojke, a oko 1.600 njih izgubi bitku sa tom bolešću“, navodi Kisić Tepavčević.

Ona pojašnjava da je najznačajniji faktor koji je u vezi sa izlečenjem jeste stadijum bolesti u kojoj je otkriven.

Sa njom se slaže i internista onkolog, dr Suzana Vasović, ističući da je jako važno da se kod svake pacijentkinje u startu utvrdi proširenost bolesti u momentu dijagnoze.

„Kod pacijentkinja sa ranim, operabilnim karcinomom dojke, standardno lečenje je hiruško i stopa preživljavanja, odnosno izlečenja, kada se karcinom otkrije u prvoj fazi je 100 osto“, kaže Vasović.

Sa druge strane, pojašnjava da kod pacijentkinja u odmaklom stadijumu bolesti nije moguće lečenje hirurgijom, već se mora prvo krenuti sa neo-adjutivnom terapijom, kako bi se karcinom smanjio na operativnu veličinu.

Svest o važnosti ranog otkrivanja ovog oboljenja jesu i obavezni organizovani skrinizi.

„Sve veća dostupnost digitalnih mamografa, medijske kampanje i podizanje svesti žena, omogućili su da se najveći broj žena sa rakom dojke leči na najsavremeniji način“, rekao je hirurg onkolog, dr Ivan Marković.

Rana dijagnostika, odluka o načinu lečenja omogućava da se kod velikog broja žena može sačuvati i rekonstruisati obolela dojka, simbol ženstvenosti i materinstva, poručili su stručnjaci na tribini.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More