Svečano obeležen završetak Meseca frankofonije

foto:youtube/printscreen
204

BEOGRAD,  – Svečani završetak Meseca frankofonije u Srbiji je večeras obeležen u rezidenciji ambasade Kanade u Beogradu, a ambasadorka Kati Čaba poručila da frankofonija kao velika zajednica država i mogih naroda predstavlja odličan primer različitosti.

Ona je istakla da je frankofonija velika svetska organizacija koja u svom članstvu ima 88 država, odnosno 900 miliona ljudi.

Ambasadorka je izrazila i zadovoljstvo povodom saradnje sa Srbijom, koja je 2018. godine postala pridruženi član Svetske organizacije frankofonije.

“Frankofonija predstavlja svet francuskog jezika, frankofone kulture, vrednosti Svetske organizacije frankofonije. Zajedno mi podržavamo ljudska prava, rodnu ravnopravnost, raznolikost i obrazovanje…Danas mi gledamo ka budućnosti i smatramo da frankofonija kao velika zajednica država i mogih naroda predstavlja odličan primer različitosti. Frankofonija je kao zajednica ojačala upravo kroz zajedničke napore svojih članova”, rekla je ambasadorka Čaba.

Ona je čestitala dobitnicima nagrade u okviru takmičenja frankofonog diktata i frankofone šansone. Finale ovog takmičenja održano je 24. marta u Nišu.

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević poručio je da istorija učenja francuskog jezika, kao i inspiracija vezana za francusku književnost, film i druge vidove umetnosti u Srbiji postoji još od 19. veka.

“Pristupanje Srbije frankofonoj zoni, kao pridruženog člana, ima za misiju da se to stanje značajno popravi i mislim da se to poslednjih godina i vidi.

Ne samo i saradnja sa francuskom, belgijskom, kanadskom, švajcarskom, ambasadom i svim onim ambasadama zemalja gde se Francuski govori i gde je zvaničan jezik. Srbija pokušava i radi na tome da obnovi sve svoje kulturne i obrazovne veze sa mnogim državama još iz perioda nesvrstanih zemalja u kojima se govori Francuski. Imamo vrlo intenzivnu saradnju i pokušaje da obnovimo studije u Srbiji, ne samo na engleskom i srpskom nego i francuskom jeziku”, rekao je Šarčević.

Mesec mart obeležen je kao Mesec frankofonije i u Srbiji. Događaji posvećeni frankofonoj kulturi održani su, između ostalog, u Kladovu, Kraljevu, Čačku, Prokuplju, Vranju, Svrljigu, Novom Pazaru, Aleksincu, Kruševcu, Kuršumliji, Novom Sadu, Nišu i u Beogradu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More