Doniranje jajnih ćelija uskoro moguće i u Srbiji

Svaki šesti par u Srbiji muku muči sa potomstvom

Foto: pixabay
238

Parovi u Srbiji kojima je jedina šansa da dođu do potomstva uz pomoć donacije polnih ćelija ili embriona, moći će to da ostvare i u Srbiji kada bude usvojen Pravilnik kojim će to biti moguće. Direktor GAK Višegradska Aleksandar Stefanović rekao je za RTS da se Srbija, kao i mnoge zemlje u Evropi, susreće sa pojačanim procentom parova koji imaju problem steriliteta.

Aleksandar Stefanović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da su uzroci za sterilitet raznorazni ali da je 15 do 20 odsto steriliteta nepoznatog uzroka.

Ističe da se u Srbiji borimo sa belom kugom i da su zbog toga važne pronatalitetne mere i mere podrške vantelesnoj oplodnji. Podseća da je država prethodnih godina uvela treći pokušaj vantelesne oplodnje i da je starosna granica za žene pomerena sa 40 na 42 godine.

Stefanović kaže da zakon pruža brojne mogućnosti ali da su za svaki zakon potrebna podzakonska akta i na tome se svakodnevno radi.

Svaki šesti par u Srbiji ne može da ima decu, evo kako žive deca iz epruvete

Poručuje da donacija jajnih ćelija kao i darovanje spermatozoida mogu da pomognu mnogim parovima.

“Mnoge pacijentkinje koje boluju od raznih bolesti, nemaju svoje adekvatne ćelije da bi ostvarile trudnoću. Posle više neuspešnih pokušaja se predlaže donacija jajne ćelije koju će posle Pravilnika moći da obave u Srbiji”, objasnio je Stefanović.

Direktor GAK Višegradska ističe da Srbija želi novim Zakonom i Pravilnikom da usaglasi propise sa EU i da osavremeni postupke na način da će i pacijentkinje iz Srbije moći da dobiju donirane jajne ćelije i embrione.

Stroga kontrola donacija

Naglašava da se na tome ozbiljno radi i da je to prioritet države ali još uvek ne može da kaže tačan datum usvajanja Pravilnika.

“Donacije moraju biti strogo kontrolisane”, upozorava Stefanović i dodaje da je u većini zemalja to anonimna stvar i da par koji dobija ćelije ne zna ništa o donoru.

Kaže i da je potreban državni registar donatora i da je predvićeno da Uprava za biomedicinu bude kontrolor i mesto gde će se sve strogo evidentirati.

Takođe, zdravstvenu analizu donora sprovode nadležne institucije a klinika u Višegradskoj je označena i planirana kao mesto za formiranje banke reproduktivnih ćelija.

“To je jedan čitav sistem koji mora biti razvijen i košta nekoliko miliona evra”, rekao je Stefanović.

Napominje da je kompletan slučaj veoma komplikovan i da banka mora da bude povezana sa nadležnim centrima koji rade genetske analize i analize polnih bolesti.

Zbog toga, kaže, čekaju se pravilnici, jer sve mora precizno da se reši a ima mnogo pravnih i etičkih pitanja.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More