Policija predstavila mobilnu aplikaciju “Osnovi bezbednosti dece”

FOTO: Pixabay
383

BEOGRAD – Mobilna aplikacija “Osnovi bezbednosti dece”, koju je razvilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, predstavljena je danas u opštini Voždovac prosvetnim radnicima i roditeljima, a tom prilikom škole i roditelji su pozvani da se uključe u borbu protiv nasilja u porodici, vršnjačkog nasilja, ali i da obrate pažnju šta deca rade na internetu i društvenim mrežama.

Mobilnu aplikaciju, koju je Ministarstvo razvilo u cilju zaštite bezbednosti dece, a koja je predstavljena na sastanku u opštini Voždovac sa osnovnim školama, svako dete, roditelj i nastavnik može da instalira na svom mobilnom android telefonu.

Kako je objasnila Marija Stanković iz Uprave kriminalističke policije za Grad Beograd, zahvaljujući mobilnoj aplikaciji osnovci i njihovi roditelji mogu pronaći sve potrebne informacije o opasnostima u stvarnom i virtuelnom svetu, kao i o tome kako da reaguju u nepredviđenim situacijama.

Iz MUP-a naglašavaju da su u sklopu aplikacije, deci i roditeljima dostupni i korisni brojevi telefona, internet i mejl adrese, kao što su vatrogasci, hitna pomoć, roditeljska i dečija linija, linije za prijavu vršnjačkog nasilja u školama, nasilja na internetu, linija za nestalu decu i internet adresa Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Takođe, za roditelje je napravljena posebna rubrika – stranica kutak za roditelje, gde su date preporuke roditeljima kako da njihova deca budu što bezbednija na ulici, na putu od kuće do škole, u školi, prilikom povratka iz škole, kako da budu bezbedna na internetu, kako da se ponašaju u slučaju da se zateknu u požaru ili u nekoj drugoj vanrednoj situaciji.

Sastanku su prisustvovali i komandir Policijske stanice Voždovac Aleksandar Ignjatović i njegov zamenik Goran Pantić, koji su naveli da podaci govore da je u 2018. godini bilo preko 50 prijavljenih slučajeva nasilja u školama.

Iz tog razloga, već drugu godinu zaredom se sprovode predavanja po voždovačkim školama, koja za cilj imaju prevenciju i prepoznavanje nasilja u porodici i školi, saopšteno je iz opštine Voždovac i dodaje se da je 2018. godine održano preko hiljadu predavanja, koja je slušalo oko 20.000 učenika četvrtog i šestog razreda, a sproveden je i projekat sa održanim tribinama o nasilju u porodici “Da se ne ponovi”.

Rukovodilac Grupe za borbu protiv droga u PS Voždovac Miroslav Popović ukazao je na porast broja maloletnika izvršioca kriminalnog dela posedovanja narkotika.

Prema njegovim rečima, bitno je da se roditelji odazovu predavanjima o narkoticima koja su počela da se sprovode u školama, kako bi mogli da edukuju svoju decu i upoznaju ih sa svim opasnostima tog poroka.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More