Poskupeli evrodizel i benzin za tri dinara

FOTO: Pixabay
242

BEOGRAD – Prosečna maloprodajna cena evrodizela i benzina u Srbiji za prethodnih mesec dana porasla je za oko tri dinara za litar, dok je cena TNG autogasa niža za 0,6 dinara, pokazuju podaci Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Slične promene cena su zabeležene i na tržištima u regionu, navodi se u saopštenju Udurženja naftnih kompanija Srbije.

I dalje potrošaci u Srbiji benzin mogu da kupe po ceni koja je na nivou regionalnog proseka, dok je prosecna maloprodajna cena evrodizela u Srbija najviša u odnosu na sve zemlje sa kojima se granicimo, a niža je samo od cene dizela u Grčkoj i Albaniji.

Na povećanje cene goriva na benzinskim stanicama u Srbiji i svim zemljama u okruženju uticao je pre svega rast cene sirove nafte.

Trend rasta cene BRENT-a uspostavljen je još pre tri meseca, kada je barel ove nafte koštao 50,47 dolara.

U poslednjih mesec dana cena BRENT-a beleži sasvim male oscilacije, najviša vrednost od 68,5 je dostignuta 20. marta, a juče je trgovanje na berzi završeno po ceni od 67,83 dolara za barel.

Iz udruženja podsećaju da su od nove godine stupile na snagu izmene tehničkih propisa ADN, koji zahtevaju obavezno duplo dno na brodovima koji prevoze opasnu robu, u koju se svrstavaju i derivati nafte.

Zbog toga već tri meseca na Dunavu nema dovoljno plovnih objekata za prevoz, pre svega dizel goriva.

Nedostatak adekvatnih plovila izazvao je značajni rast cene transporta, tako da uvoznici derivata nafte ovu uslugu plaćaju najmanje 50 odsto skuplje nego prošle godine, navodi se u saopštenju.

Inače oko 30 odsto ukupne potrošnje evrodizela u Srbiji dolazi iz uvoza i transportuje se Dunavom.

Prema proceni strucnjaka proces rekonstrukcije tankera traje od osam do 12 meseci i košta izmedu 500.000 i 700.000 evra, dok za kupovinu novih brodova koji su usaglašeni sa novim ADN propisima, brodari moraju da izdvoje i po nekoliko miliona evra.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More