Čarape su izvozni hit Srbije, a najveća je zarada od izvoza putničkih vozila (FOTO)

Foto/Printscreen/Prva
166

Hula-hop čarape, kao i plastični proizvodi za transport i pakovanje robe, najviše se izvoze iz Srbije, pokazuje projekat „100 najvećih“.
Kojim zemljama su proizvodi iz Srbije najinteresantniji i koliko time dobija srpska privreda?

Čarape proizvedene u Zrenjaninu odlaze u svet. Kompanija Modital, članica italijanske Pompea grupe, u Zrenjaninu proizvodi hula-hop, koji se kupuje u Italiji, Španiji, Francuskoj, Nemačkoj. Ipak, u jednoj zemlji interesovanje posebno raste iz godine u godinu.

Foto/Printscreen/Prva

„M kao Modital direktno prema inostranstvu poslednje godine smo krenuli oko 2 posto robe proizvedene u Srbiji da ide prema Rusiji smo stigli prošle godine do oko 7 posto. E to je što se tiče fakturisanja otprilike 22 posto što Modital fakturiše u toku godine“, kaže direktor Umberto Lani.

Umberto Lani/Foto/Printscreen/Prva

Vrednost izvoza ovih čarapa u prošloj godini iznosio je preko 136 miliona evra, a što se proizvoda od plastike tiče vrednost izvoza je preko 850 miliona evra, kažu zvanični podaci Privredne komore Srbije. Što se tiče istraživanja “100 najvećih” pokazalo se da i izvoz drugih proizvoda donosi dobar profit.

„U Srbiji najviše se zarađuje izvozom putničkih vozila. Tu spadaju kombi vozila s jedne strane, vozila za trke i putnička vozila. Zatim se takođe najviše zarađuje i izvozom izolovanih cevi, kablova i optičkih kablova, ali tu su i trgovci novih pneumatskih guma“, kaže Ana Knežević

Ipak, kada je reč o hula-hop čarapama, na tržištu izvan regiona završavaju samo one proizvedene u stranim kompanijama koje posluju u Srbiji. Domaći proizvođači, dolaze samo do zemalja regiona.

Izvor Prva,B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More