Balkanu je mesto u srcu Evrope (FOTO)

Foto/Tanjug/Marina Maksimović
244

BRISEL – Šefica EU diplomatije Federika Mogerini u centru Brisela predstavila je mural posvećen vezama Zapadnog Balkana i EU.

”Ovo umetničko delo je divan poklon Briselu i dovodi Balkan tamo gde on i pripada – u srce Evrope”, poručila je Mogerini.

Foto/Tanjug/Marina Maksimović

Federika Mogerini je prestavljajući mural pod nazivom ”Samo se srcem dobro vidi”, delo bosanskohercegovačkog umetnika Rikarda Druškića, ocenila da će ovo umetničko delo, koje se nalazi u samom centru Brisela, neposredno pored istorijskog Grand Plasa, biti važan podsetnik za građane i institucije EU da završe posao ujedinjenja evropskog kontinenta.

”Kada je reč o Zapadnom Balkanu mi njega ne uvodimo u Evropu. On se već nalazi u istorijskom, geografskom i kulturnom središtu Evrope. Sada je na nama u EU i zemljama Zapadnog Balkana da uvedu ceo Balkan u EU. To je sledeći korak”, poručila je Mogerini.

Visoka predstavnica je ocenila da je tokom četri i po godine mandata Evropske komisije sa njom na mestu šefice diplomatije EU, došlo do približavanja svakog od šest partnera sa Zapadnog Balkana.

”Verujem da ćemo moći da iskoristimo preostalih 7 meseci koliko ima do kraja mandata ove Komisije da napravimo nepovratne korake za svakog od vas na putu ka i u EU”, zaključila je Mogerini.

U Evropskoj komisiji navode da je novi mural koji je osvanuo na ulicama Brisela posvećen ljudima sa Zapadnog Balkna i EU i njihovim dubokim kulturnim vezama.

Foto/Tanjug/Marina Maksimović

Autor dela Rikardo Druškić kaže da je za njega to prilika da predstavi sebe, ali i zemlju i region iz koga dolazi u ”drugačijem , lepšem i pozitivnijem svetlu”.

Mural je finasiran od strane EU, grada Brisela i tradiconalnog brisleskog festivala balkanske kulture Balkan trafik. On predstavlja deo Nedelje kulture EU Zapadni Balkan koju organizije Evropska služba za spoljne poslove u cilju obeležavanja zajedničkog evropskog identiteta i kulturnih veza EU i Zapadnog Balkana.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More