Ovaj srpski lekar nema mesta gde nije porađao žene: na mostu, terasi

Najnoviji porođaj je obavio u kolima hitne pomoći

Foto: pixabay
259

Na nesvakidašnji način, na svet je u četvrtak ujutro u Kragujevcu došao dečak koji je „požurio“ i nije mogao da sačeka da njegova majka stigne u porodilište. Rođen je na raskrsnici, u sanitetskim kolima, nekoliko stotina metara od porodilišta, pišu Novosti.rs.

Roditelji su svojim „jugom“ krenuli u porodilište, ali porođaj je počeo malo ranije. Otac, koji je vozio automobil, primetio je kola Hitne pomoći, uspeo je da ih zaustavi i porođaj je obavila ekipa koja je tuda slučajno naišla vraćajući se sa terena. Bilo je to u četvrtak ujutro, u 6 časova i 45 minuta.

„Čovek je ablendovao i pokušavao da nas zaustavi. Kada smo stali, istrčao je iz svog automobila i zavapio: „Molim vas, pomozite, žena mi se porađa““, priča rukovodilac te ekipe Hitne pomoći dr Jovica Uštević.

Stigli su do automobila i videli ženu na prednjem sedištu. Porođaj je već bio počeo.

„Odmah sam dao instrukcije sestri za pripreme za porođaj. Uneli smo ženu u sanitetsko vozilo i krenuli prema Kliničkom centru. Nekoliko minuta kasnije, na raskrsnici kod studentskog doma na svet je došla zdrava beba. Sve je bilo u redu, porođaj je protekao normalno“, kaže dr Uštević.

U međuvremenu su javili prijemnoj službi Urgentnog centra da pripreme ekipu. I kolege u Kliničkom centru su bile iznenađene kada su otvorile vrata saniteta i ugledale Jovicu kako drži bebu u rukama.

Nekako u tom trenutku stigao je i otac deteta koji je za njima išao svojim automobilom. Delovao je usplahireno, ali i radosno. Tu je prvi put video svoje tek rođeno dete. Majka i beba su smeštene u porodilište i, kako kažu lekari, sve je u najboljem redu.

„Beba i majka su dobro. Reč je o zdravom dečaku, teškom 3,6 kilograma i dugačkom 51 centimetar“, kazala je za RTS Vanja Đorđević, portparol Kliničkog centra.

Inače, dr Ušteviću ovo nije prvi porođaj u nasvakidašnjim uslovima i prilikama. U Službi za hitnu medicinsku pomoć radi već 32 godine, specijalista je urgentne medicine.

„Na terenu se dešavaju razne situacije. Drago mi je kada su ovakve, kada se rađa novi život“, kaže ovaj lekar.

Priča da je u svojoj karijeri imao sedam porođaja koji su obavljeni u nesvakidašnjim uslovima, van bolnice. Porađao je žene na nadvožnjaku, na terasi, pa čak i na klozetskoj šolji. Taj slučaj od pre desetak godina mu je, kaže, bio najteži, jer se radilo o prevremenom porođaju. Novorođenče su reanimirali, dovezli u Klinički centar, a iz bolnice je otpušteno živo i zdravo.

Čestitamo na još jednom kumstvu, svaka čast – bile su reči njegovih kolega koje su u četvrtak dočekale doktora Jovicu Uštevića, kada je u četvrtak po podne došao na svoje radno mesto u Zavod za hitnu medicinsku pomoć.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More