Srbi za Srbe: Dva miliona evra za pomoć ugroženim porodicama

Foto:Srbi za Srbe
635

Organizacija “Srbi za Srbe”   nastala je krajem 2005. godine kao ideja da se srpski narod u rasejanju okupi oko plementih ciljeva i projekata pomoći socijalno ugroženim porodicama na Balkanu.

Misija ove humanitarne organizacije je da kroz humanitarne aktivnosti pomogne porodicama koje žive u teškim materijalnim uslovima i imaju četvoro ili više dece.

Kako su za portal “Naši u svetu” istakli predstavnici ove organizacije, pomoć se sastaji, pre svega, u načinima otklanjanja uzroka koji su do siromaštva doveli – utvrđivanje razloga siromaštva porodice, pripremu projekata u saradnji sa porodicom i merenje efekata pomoći nakon određenog vremenskog perioda.

Uz slogan “Deca su naša budućnost”, organizacija je od 2005. godine, zahvaljujući brojnim donatorima iz celog sveta, prikupila do sada dva miliona evra donacija. Sa tim novcem pomogla je više od 2.000 porodica sa više od 12.000 dece

Pored direktne materijalne pomoći ugroženim porodicama, ova organizacija je organizovala i narodne kuhinje, pomoć porodilištima, bolnicama, osnovnim i srednjim školama, univerzitetima.

Prema njihovom mišljenju, mnogo je porodica danas koje su dobile novu nadu, obnovile veru i dobile snagu da se bore za svoje potomstvo.

Kažu da je njihov transparentan rad doprineo porastu donacija, a svaki prikupljeni dinar prezentuju javno, imajući u vidu neophodnost uspostavljanja poverenja i kontrole njihovog rada. Mesečni izveštaji, lista donatora, uvid u stanje novca na računu, kao i protok novca dostupni su svima

Organizacija je do sada zvanično registrovana u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Norveškoj, SAD, Kanadi i Švedskoj. Pored zaposlenih, u rad je uključeno nekoliko stotina volontera i više od 15.000 donatora.

Cilj im je, kako kažu, da u godinama koje slede, okupe na desetine hiljada donatora iz celog sveta koji će redovnim mesečnim donacijama pomagati dobrotvorni rad i obezbediti socijalnu i ekonomsku pomoć ugroženim porodicama.

T. NJEGOMIR 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More