I opozicija u Srbiji obeležila Dan primirja

Foto: Wikipedia, ilustracija
377

BEOGRAD – Nekoliko opozicionih stranaka obeležilo je danas Dan primirja u Prvom svetskom ratu polaganjem venaca na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda na Novom groblju ili slanjem poruka o značaju današnjeg dana.

Povodom stogodišnjice Velikog rata, predstavnici Narodne stranke položili su vence na Novom groblju i time iskazali poštovanje vojnim i civilnim žrtvama koji su izgubili život u borbi za slobodu.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić istakao je da je sećanje na žrtve Velikog rata naša obaveza i amanet koji moramo preneti budućim generacijama.

„Na današnji dan obeležavamo stotu godišnjicu velike pobede i milionskih žrtava za slobodu. Imamo svako pravo da na njih budemo ponosni, kao malo koji drugi narod na svetu. Naša je obaveza da sećanje na njihovu žrtvu sačuvamo u našem vremenu, i kao amanet prenesemo budućim generacijama. Oni će biti živi dok smo im zahvalni i dok ih se budemo sećali“, poručio je Jeremić.

Na stogodišnjicu kraja Prvog svetskog rata, Pokret slobodnih građana u ime Građanskog bloka 381 podseća rečima da su „milioni naših predaka dali živote da bi Srbija bila slobodna i zauzela zasluženo mesto u evropskoj porodici naroda“.

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) proslavlja dan stogodišnjice pobede Kraljevine Srbije i saveznika i proglašenja kraja „najkrvavijeg rata do tada“ u svojim odborima i poručuju da se danas obeležava najvažniji dan u zadnjih 100 godina.

Predsednik POKS-a Žika Gojković izjavio je da je danas veliki praznik, iako su, kako kaže, sve veličanstvene pobede Kraljevine Srbije u Prvom svetskom i u balkanskim ratovima poništili komunisti 1945. godine.

„Srpske žrtve, koje su bile najveće, jer smo izgubili više od polovine mlade muške populacije, poništili su komunisti i postale su uzaludne. Ipak, danas, u znak sećanja na poginule junake nosimo bledoljubičasti cvet Natalijina ramonda, nazvan po kraljici Nataliji“, rekao je Gojković.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More