Nemački gigant i dalje „aktuelan“, da li zaista dolaze u Srbiju?

Foto: Pixabay, ilustracija
388

Poznata nemačka mesna industrija „Tenis“ ponovo je za godinu dana odložila dolazak u Srbiju, a ovaj put razlog je afrička kuga svinja koja vlada u zemljama u okruženju, prenosi portral 021.rs.

To nije prvi put da nemački gigant odloži dolazak, pa su pojedine vojvođanske opštine i ove godine zemljište namenjeno „Tenisu“ dale u zakup srpskim poljoprivrednicima, pišu „Novosti“.

Za taj list su u Ministarstvu poljoprivrede rekli da je „komisija za investicije odobrila pomeranje od godinu dana za kompaniju ‘Tenis’. Razlog je što se u Evropi pojavila afrička kuga svinja. To podrazumeva veliku količinu svinja i prerađevina koje treba ovde da se prevezu, a kako postoji zabrana kretanja, ne može nigde da se pomera. Zemljište koje je namenjeno biće dato u zakup, dok ne krene investicija“.

U zrenjaninskoj gradskoj upravi kažu da će i ove godine poljoprivrednicima iz ove banatske opštine biće dodeljeno oko 2.500 hektara državnih oranica u arendu, jer je „Tenis“, koji na ovo zemljište polaže pravo prečeg zakupa na 30 godina, odustao od njene realizacije, bez zvaničnog obrazloženja i objašnjenja.

I prošle godine se dogodila ista situacija, a iz Gradske uprave Zrenjanina ne daju bliža objašnjenja šta se događa i kada će nemačka kompanija ući u zakup zemljišta.

Banatski paori, s druge strane, pozdravljaju odluku o davanju državne zemlje u zakup lokalnim poljoprivrednicima, uz isticanje da najbolje znaju da gospodare oranicama i da „Tenis“ nikad nije ozbiljno nameravao da zasnuje proizvodnju u Srbiji.

Agroekonomista Milan Prostran ističe da je čekanje „Tenisa“ prilično neizvesno. Memorandum sa „Tenisom“ potpisan je još 2015. godine i od tada se čeka da oni dođu.

„Ne znaju se još ni detalji ovog projekta, ali ni njihove namere. Bilo je reči da im treba 15.000 hektara zemlje i da će da se bave preradom. Sada se više ništa ne zna. Vlada Srbije je toliko puta vodila te pregovore, da više ne možemo da budemo sigurni da li će uopšte i doći. U Srbiji generalno postoji kriza u svinjarstvu. Od afričke kuge, do raznih drugih problema. Kada su počeli pregovori sa ‘Tenisom’ osnovno tržište bila je Ruska Federacija. Sada, ni u mašti, ne može da se nagađa šta oni hoće u Srbiji“, objašnjava Prostran za „Novosti“.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More