Kusturica otkrio na čemu će biti baziran scenario za film o Jasenovcu

FOTO: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE
164

BEOGRAD – Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da se načelno dogovorio sa rediteljem Emirom Kusturicom da sa saradnicima napiše scenario za film o ustaškom logoru Jasenovac.

„Uspeli da postignemo načelni dogovor da se Emir Kusturica pozabavi tom temom, da pokuša sa saradnicima koje sam izabere da napiše scenario, da taj scenario pogledamo zajednički i da onda u godinama koje su ispred nas – 2020, 2021 – uz napore Ministarstva kulture i njegove, pokušamo da porodimo još jedan značajan projekat u oblasti filma“, istakao je Vukosavljević na konferenciji za novinare.

Kako je ocenio, tema genocida u NDH je rizik za svakog autora.

„Reč je o velikoj neispričanoj temi, o bolnoj temi o velikoj zjapućoj rani na telu našeg naroda i našeg istorijskog pamćenja“, dodao je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, stradanje srpskog naroda i genocid koji se nad njim sproveo u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj nije dovoljno obrađivan u našoj umetnosti, a da nijedan film o tome nije snimljen.

U kulturi sećanja, kaže Vukosavljević, toj temi nije dato dovoljno prostora i zato je pozvao i druge umetnike da usmere svoju pažnju na bolne tačke naše prošlosti, da se ugledaju na umetnike kinematografija u kojima je stradanje bilo značajan motiv.

„Neki od istorijskih filmova koji su obrađivali potresne priče o ratovima postali su ključni u oblasti izučavanja filmskog stvaralaštva i teorije filma“, dodao je ministar.

Emir Kusturica je rekao da je naše pristajanje na zaborav dovelo je do toga da se sa mučnog stradanja u Jasenovcu skloni svetlost reflektora.

„Prvi film o ovom logoru snima se u Hrvatskoj, a na to takođe pristajemo zbog ideje da nemamo pravo na svoju istoriju“, naglasio je reditelj.

Kako je ukazao, ideja za film o Jasenovcu nije bazirana na krvavoj priči već na priči o jednoj ženi koja je spasila oko 15.000 srpske, jevrejske i romske dece.

Kusturica ističe da bi trebalo mi da napravimo film o svom stradanju.

Najavio da je u planu da sa Kijanu Rivsom snima film o genocidu u Sudanu i da je to razlog više da pohvali projekat u kom učestvuje Ministarstvo kulture i informisanja.

„Mi imamo pravo da govorimo o svojoj istoriji“, naglasio je Emir Kusturica.

„Dobra namera ministra da se priča o tom zloglasnom mitu prihvaćena je zato kao izuzetan izazov koji bi trebalo bar za milimetar da pomeri ideju koju imamo o sebi, ideju o samoporicanju“, zaključio je proslavljeni reditelj.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More