Jubilej srpske zajednice u Hesenu

FOTO: Dijaspora.gov.rs
280

FRANKFURT – Povodom obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i desetogodišnjice postojanja Centralnog saveta Srba u Hesenu, SR Nemačka, Generalni konzulat Republike Srbije u Frankfurtu je zajedno sa predstavnicima srpske zajednice na ovom prostoru i crkvenom opštinom SPC, učestvovao u pripremanju i realizaciji prigodnih manifestacija u zgradi frankfurtske gradske skupštine i našem crkvenom hramu u Frankfurtu na Majni.

Prijemu visokih zvanica u svečanoj „Carskoj sali” gradske skupštine, istorijskom mestu na kojem su vekovima unazad birani nemački kraljevi i carevi, koji je organizovan u petak, 29. marta, povodom obeležavanja 10 godina postojanja Centralnog saveta Srba u Hesenu, prisustvovao je kao uvaženi gost generalni sekretar MSP-a Veljko Odalović, čime je pozvanim predstavnicima nemačkih gradskih i pokrajinskih vlasti ukazao posebno poštovanje, a brojnim prisutnim Srbima iz dijaspore uputio jasnu poruku podrške matične države.

FOTO: Dijaspora.gov.rs

Domaćini su uzvratili isticanjem srpske trobojke na terasi gradske skupštine, pored nemačke i zastave pokrajine Hesen, kao gestom poštovanja jubileja srpske zajednice u Frankfurtu.

Zvanicama se prigodnim govorom obratio generalni konzul Radovanović, u kojem je predstavnicima grada i pokrajine, prisutnim odbornicima gradske skupštine iz više parlamentarnih stranaka, članovima Saveta stranaca u Frankfurtu na Majni i nemačkim prijateljima zahvalio na dobroj saradnji i kontinuiranoj podršci srpskoj zajednici, a članovima Centralnog saveta Srba u Hesenu i srpskih udruženja, među kojima neka postoje već više od četiri decenije, čestitao ovaj važan jubilej i podsetio na značaj postojanja krovne organizacije koja okuplja naše klubove u Hesenu, predstavlja ih i štiti njihove interese pred nemačkim vlastima.

Posle zvaničnog dela usledio je svečani prijem, u okviru kojeg je prikazana izložba fotografija „Mi kod vas – zajedništvo koje traje već 50 godina”, sa osvrtom na bilateralni sporazum između SFRJ i SRN, koji je stupio na snagu 1969. godine i bio pravni osnov za prve velike ekonomske migracije iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika u tadašnju Zapadnu Nemačku. Zahvaljujući pomoći generalnog konzulata Srbije u Diseldorfu ova izložba je prikazana i frankfurstkoj publici, upotpunivši time navedenu svečanost.

Dan kasnije, 30. marta, u GK u Frankfurtu upriličen je sastanak generalnog sekretara MSP-a sa predsednicima svih klubova i udruženja, predsednikom Centralnog saveta Srba u Hesenu, Miodragom Stojkovićem, vlasnikom i direktorom Nezavisnog dnevnog lista Vesti iz Frankfurta, Aleksandrom Vidakovićem, nastavnicima srpske dopunske nastave i koordinatorkom dopunske nastave za celu Evropu, Biljanom Bukinac i istaknutim pojedincima naših građana sa ovog područja.

FOTO: Dijaspora.gov.rs

Generalni sekretar MSP-a, Veljko Odalović je upoznao prisutne sa spoljno-političkim prioritetima naše zemlje i izazovima sa kojima se naša zemlja suočava na međunarodnom i regionalnom planu, te naporima naših državnih instuticija na rešavanju aktuelnih pitanja. Bilo je reči i o načinu odvijanja srpske dopunske nastave u celoj SR Nemačkoj, kao i finansijskoj pomoći MSP – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu RS kroz aktuelni konkurs za finansiranje projekata kojima se jačaju veze između dijaspore i matice.

Istoga dana, u svečanoj sali pored srpskog Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu na Majni, gostovali su članovi KUD-a Kopaonik iz Leposavića, koji su svojim kulturno-umetničkim nastupom upotpunili program obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, predstavljajući ovdašnjoj publici kulturno nasleđe i istorijski značaj srpske pokrajine Kosova i Metohije.

FOTO: Dijaspora.gov.rs

Pored generalnog sekretara Odalovića, ovom događaju su, kao specijalni gosti, prisustvovali Željko Jović, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Republike Srbije, sa saradnicima, kao i predstavnici Komisije za nestala lica Vlade RS. U ime SPC, svečanost su svojim prisustvom uveličali vladika diseldorfski i nemački Grigorije i vladika zapadno-američki Maksim.

Navedeni događaji, kojima su se odazvali istaknuti pojedinci i udruženja srpske dijaspore u ovom delu Nemačke kao i zvaničnici nekoliko nemačkih gradova, te pokrajinskih vlasti Hesena, iskorišćeni su za jačanje veza matice sa našim građanima u rasejanju, ali i za podsticaj saradnje među našim i nemačkim građanima u Frankfurtu i okolini, sa ciljem oblikovanja mogućih vidova podrške srpskom narodu i našim svetinjama na Kosovu i Metohiji.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More