Astofizičari objavili prvu fotografiju crne rupe!

Foto: Youtube/Printscreen/NASA
631

VAŠINGTON – Naučnici su danas objavili prvu fotografiju „crne rupe“, koja prikazuje njene vruće osenčene ivice gde se svetlost uvija oko sebe u zabavnom kosmičkom efektu.

Astronomi su kreirali ovu fotografiju pre dve godine prikupljajući podatke sa osam različitih teleskopa raspoređenih širom planete, preneo je AP.

Foto: Youtube/Printscreen/NASA
Foto: Youtube/Printscreen/NASA
Foto: Youtube/Printscreen/NASA

Zamenik direktora istočnoazijskog opservatorijuma na Havajima Džesika Dimpsi je rekla kako je slika na prvi pogled podsetila na moćno vatreno oko Saurona iz „Gospodara prstenova“.

Crne rupe su izuzetno gusti nebeski entiteti sa gravitacionim poljima koja su tako moćna da ni svetlost ni materija ne mogu da pobegnu iz njih, što ih čini izuzetno teškim za posmatranje uprkos njihovoj ogromnoj masi.

Jedna od crnih rupa, Strelac A*, nalazi se u centru naše galaksije Mlečni put, na 6,000 svetlosnih godina od Zemlje i ima 4 miliona puta veću masu od Sunca. Drugi crna rupa, M87, u centru je susedne Devica A galaksije, sa masom od 3.5 milijardi puta većom od Sunca i udaljenošću od 54 miliona svetlosnih godina od Zemlje.

Foto: Youtube/Printscreen/NASA

Crne rupe, koje mogu imati različite veličine, nastaju kada supernove, veoma masivne zvezde, eksplodiraju na kraju svog životnog ciklusa. Činjenica da crne rupe ne dozvoljavaju izlazak svetlosti čini njihovo posmatranje veoma teškim.

Naučnici će tražiti prsten svetlosti – iskrivljenu materiju i svetlost koje kruže ogromnom brzinom na ivici horizonta događaja, oko oblasti tame koja predstavlja pravu crnu rupu. Ovo je poznato kao senka, odnosno silueta crne rupe.

Naučnici kažu da bi oblik senke, prema Ajnštajnovoj opštoj teoriji relativnosti, trebalo da bude gotovo savršen krug, a ako se ispostavi da nije, nešto nije u redu sa tom teorijom.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More