U udženicima osnovaca Kosovo je nezavisno od Srbije, a Srbija uzrok nestabilnosti, reagovao predsednik srpskih udruženja

FOTO: Pixabay
331

Kosovo je nezavisnost od Srbije proglasilo 2008. godine i po tome je najmlađa evropska država, a Srbija ne priznaje njenu nezavisnost, što je uzrok nestabilnosti ovog prostora, navodi se u udžbenicima geografije osnovnih škola zapadnih hrvatskih kantona u BiH, preneli su banjalučki mediji.

Predsednik Koordinacije srpskih udruženja iz Mostara Dušan Golo za današnju „Politiku“ kaže da to nije jedina lekcija u kojoj se iskrivljuju činjenice po nastavnom programu pomenutih škola.

„To govori i o položaju Srba u Federaciji BiH (FBiH), o čemu i naši političari najčešće govore defanzivno, tek kada uzvraćaju na optužbe Bošnjaka ili Hrvata u RS. A nama je daleko teže po svim parametrima“, kaže Golo.

List podseća na podatke prikupljene popisom stanovništva u BiH 2013. godine, prema kojima od predratnih više od pola miliona Srba, koliko ih je prema procenama živelo na današnjem prostoru FBiH, tamo sada živi desetostruko manje, odnosno 56.550, što je tek 2,5 odsto ukupnog stanovništva.

„Od 150 pripravnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu samo je jedan srpske nacionalnosti. Kada se obratimo nekoj instituciji, odgovore nam, uz izvinjenje, kako nemaju program na ćirilici. To je ilustracija naših ustavnih prava, kao konstituvnog naroda u Mostaru, gradu koji je prvi etnički očišćen u BiH i gde danas, od nekadašnjih više od 30.000 Srba, živi sedam puta manje“, dodaje Golo.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More