Beč: Novo udruženje Klub mladih umetnika Prosvjeta Austrija

Foto: facebook/ Klub mladih umetnika Prosvjeta Austrija Prosvjeta
98

U organizaciji Kluba mladih umetnika Prosvjete u Austriji, 9. aprila, održan je prvi sastanak novoosnovanog Književnog kluba. Ovaj klub ljubitelja književnosti osnovan je sa ciljem okupljanja strastvenih čitalaca oko pisane reči uz motivisanje diskusije kroz analizu, razmenu i suprotstavljanje mišljenja.

Prosvjeta saopštava da se Klub okuplja jednom mesečno, pri čemu se zajedničkim dogovorom bira knjiga koja će biti predmet narednog sastanka. Članovi se pripremaju i iznose svoju analizu, mišljenje i stavove o pročitanom delu – o stilu pisanja, strukturi, tematici, prepoznatim porukama. Posebno je interesantno čuti kako pojedinci subjektivno doživljavaju pročitano, kakva osećanja su u njima probudili likovi i dela. Novi članovi književnih klubova prvo shvate da je doživljaj čitanja značajno unapređen okupljanjima i diskusijama ovog tipa. U knjizi se ovako duže uživa i istražuju se ukusi koji se samostalno ne pronalaze.

Prvim sastankom Književnog kluba koordinisala je Dina Stanković iz Kluba mladih umetnika Prosvjete Austrija i okupila trinaest ljubitelja pisane reči koji potiču sa „eks Ju” prostora, a žive, studiraju i rade u Beču. Oni su studenti, inženjeri, profesori, a među članovima se mogu pronaći i pisci i pesnici. Upoznavanje je pratila razmena preporuka omiljenih knjiga kao i izbor premijernog dela koje će biti tema narednog sastanka. Predloženi su između ostalih i Saramago, Hese, Murakami, Harari, Bulgakov, a prvi fokus dobija Hese i njegova „Igra staklenih perli”.

Svi zainteresovani za učestvovanje na književnim večerima mogu kontaktirati Klub mladih umetnika Prosvjete Austrija na klubmladihumetnika@prosvjeta.at ili putem Fejsbuk stranice Kluba – klubmladihumetnika.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More