Pokloničko putovanju Srba iz Britanije, Švedske i otadžbine u Svetu zemlju

FOTO: ĐAKON ILIJA ĆALINA, LONDON
103

U organizaciji porodičnog udruženja, poklonika Svete zemlje, “Zlatni Jerusalim”, grupa članova boravila je u Svetoj zemlji od 21. od 29. marta.

Grupu od  31 hodočasnik iz Engleske, Švedske i Srbije predvoli su predsednik udruženja Hadži Aleksandrom Stojčić, njegova supruga Hadži Aleksandrom Stojčić, otac Hadži Ivan Milenović iz Aleksinca i đakon Hadži Ilija Ćalina iz Londona

FOTO: ĐAKON ILIJA ĆALINA, LONDON

Na ovom pokloničkom putovanju, vernici su imali priliku da učestvuju u evharistijskoj radosti u manastiru Sv. Apostola Petra i Sv. Pravedne Tavite u Jafi, u pećini Rođenja Bogomladenca Hrista u Vitlejemu, zatim u Hramu Groba Gospodnjeg u Jerusalimu.

Tokom osam dana poklonjenja svetim mestima na teritoriji Izraela i Palestine, put je poklonike vodio kroz živopisne predele svetog grada Jerusalima i njegove okoline, drevne Vitanije, Lide i Jafe, grada Hristovog rođenja Vitlejema, procvetale Judejske pustinje i njenih manastira Sv. Save Osvećenog i Sv.Teodosija Velikog, Polje Pastira, poseta Hevronu i Mavrejskom Dubu, grada Blagovesti – Nazareta, sveštene gore Tavora, Kane Galilejske i na kraju obala Galilejskog jezera – gde je Isus Hristos proveo svoje detinjstvo i mladost.

Hodeći Stradalnim putem Starog grada Jerusalima, vernici su se molitveno prisetili i najpotresnijih događaja iz ljudskog spasenja: predaje Hrista, Njegovih muka i spasonosne žrtve.

Poklonjenjem Golgoti, Ploči pomazanja, Svetom Grobu Hristovom i mestu obretenja Časnog Krsta, poklonici su ispunili veliko zaveštanje, koje nam je svojim stopama predao Sveti Sava Prvi Arhiepiskop Srpski. Upravo on je u dva navrata pohodio Svetu Zemlju, ostavivši svom rodu kao duhovni blagoslov značajne svetinje: ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice, ikonu Mlekopitateljnicu i štap Svetog Save Osvećenog.

FOTO: ĐAKON ILIJA ĆALINA, LONDON

Na veliku radost svih hodočasnika, upriličen je i prijem kod patrijarha jerusalimskog i cele Palestine Teofila III u rezidenciji Jerusalimske patrijaršije. Posle prijema u patrijaršijskom paraklisu Jerusalimske patrijaršije obavljeno je i svečano uručenje hadžijskih gramata za sve poklonike.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More