Zlato, skupi satovi, novac… – kako Priština „kupuje“ glasove za Interpol

Foto: Pixabay, ilustracija
354

BEOGRAD – Pritisci, plaćena putovanja, nuđenje novca, pa i skupocenog nakita u zamenu za glasove – sve ovo trenutno pokušavaju prištinski političari u nameri da, nakon nekoliko neuspešnih pokušaja, krajem novembra Kosovo uvedu u svetsku policijsku organizaciju Interpol, piše „Blic“.

List iz diplomatskih krugova saznaje da se poklanjaju zlato, skupi satovi, daje novac na ruke svima koji imaju rezervu ili se premišljaju da li da podrže Kosovo u ovom poduhvatu.

Diplomatski izvori Blica navode da se na ovom poslu radi godinama unazad, ali u poslednje vreme intenzivno, imajući u vidu da će se Generalna skupština Interpola, na kojoj će se raspravljati o ovom zahtevu, održati od 18. do 21. novembra u Dubaiju.

„Priština vrši politički pritisak preko zapadnih i islamskih zemalja da im ova ideja prođe. Paralelno sa tim, pojedinim delegacijama zemalja koje nisu finansijski baš ‘jake’ i koje nemaju novca ‘za bacanje’, nude da plate put, odnosno avionske karte, hotele i ostale troškove boravka, samo da bi došle u Dubai i glasale za članstvo Kosova u Interpolu. Bilo je i nekoliko slučajeva da su pojedincima nudili novac u zamenu za glasove“, priča izvor Blica.

Dnevnik navodi da je ovo, međutim, samo deo priče na temu kako sve Albanci lobiraju za svoje „više ciljeve“. Da bi sve to finansirale prištinske vlasti su sredinom prošlog meseca odobrile 1,2 miliona evra Koordinacionom telu za lobiranje za članstvo Kosova u Interpolu, navodi Blic.

Prema izvorima lista, pretpostavka je da bi tim novcem mogao da bude finansiran i skup u SAD koji organizuje generalni konzul tzv. Kosova, a reč je o prijemu za šefove misija u Ujedinjenim nacijama, na kome će govoriti odlazeća američka ambasadorka pri UN Niki Hejli.

Međutim, navodi list, pored ovih javno opredeljenih 1,2 miliona evra, prištinski mediji pisali su da je kosovski predsednik Hašim Tači mesecima lobirao kako bi se sastao sa predsednikom SAD Donaldom Trampom. U te svrhe je, navodno, angažovan i lobista Brajan Balard, a sve to trebalo bi da košta oko pola miliona dolara.

List navodi da, takođe, nije tajna da su kosovske vlade, i ranije, a i sadašnja, angažovale razne lobističke kuće po SAD kako bi im pomogle da dođu do svog cilja – priznanja Kosova kao nezavisne države i njenog članstva pre svega u UN, ali i svim ostalim međunarodnim organizacijama, a da je jedna od takvih lobističkih firmi bila i Podesta grupa.

Interpol ima 192 članice, a od međunarodno priznatih država u njegovom članstvu nisu Severna Koreja i nekoliko pacifičkih država. Članice nisu ni nekoliko teritorija sa spornom državnošću kao što su Severni Kipar, Tajvan, Abhazija, Južna Osetija i Pridnjestrovlje.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More